Criza bancară din SUA ar putea ajunge și în România

Criza financiară pornită în Statele Unite ale Americii s-ar putea răspândi în întreaga lume și ar putea ajunge și la noi. Valoarea activelor celor mai mari trei bănci care și-au închis porțile în 2023 depășește amploarea crizei din 2008. În ciuda faptului că autoritățile spun că nu sunt motive de îngrijorare, experții atrag atenția că această criză s-ar putea răspândi după principiul pieselor de domnio. 

În primele patru luni ale acestui an au falimentat trei bănci în SUA, care aveau împreună active totale în valoare de 556 miliarde de dolari. Comparativ, în timpul crizei financiare din anii 2008-2009 au falimentat 35 de bănci americane, iar totalul activelor acestora valorau doar 511 miliarde de dolari. Acest lucru ar putea veni ca un serios semnal de alarmă, în ciuda declarațiilor de la Washington care spun că totul e în ordine.

JOE BIDEN – președintele SUA: „Trebuie să reducem riscul ca așa ceva să se mai întâmple. Americanii pot fi siguri că sistemul nostru bancar e sigur, depozitele voastre sunt în siguranță. Vă asigur că nu ne vom opri aici, ci vom face tot ce e necesar”.

În SUA inflația a explodat, iar zeci de firme mari anunță disponibilizări masive. Criza de peste ocean este departe de a se fi încheiat, atrag atenția experții. „La un an de la începerea celor mai rapide creșteri ale ratelor din anii 80, accidentele de credit devin o caracteristică, nu o eroare a sistemului actual”, a spus Charles-Henry Monchau, directorul de investiții unui grup bancar elvețian.

First Republic Bank, bancă ce avea active în valoare de 229 de miliarde de dolari în momentul prăbușirii, a fost al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri