Mii de sârbi au protestat împotriva violenţei la Belgrad

Zeci de mii de oameni au protestat, luni în centrul Belgradului, pentru a cere măsuri concrete în urma celor două atacuri armate șocante, soldate cu zeci de morți și răniți. Oamenii au solicitat demisia unor oficiali cheie, reglementarea regimului armelor și chiar l-au indicat pe președintele Aleksandr Vucici drept responsabil pentru climatul violent care domnește în Serbia.

Manifestanții au solicitat închiderea unor posturi de televiziune și a unor tabloide, despre care au afirmat că promovează violența. Au mai cerut demisia ministrului de Interne, a directorului agenției de securitate de stat și a Comitetului de reglementare pentru mass-media electronică, potrivit Reuters. Ministrul Educației a demisionat, duminică.

Protestatarii au mărșăluit prin centrul capitalei sârbe cu bannere pe care scria “Serbia împotriva violenței” și au anunțat că gestul lor reprezintă atât un ultim omagiu pentru cei uciși, cât și o încercare de a opri ca astfel de tragedii să se mai repete.

Proteste similare au mai avut loc și în alte orașe din Serbia, deși evenimentele de acest gen sunt rare în statul vecin.

Partidele de opoziție îl acuză pe președintele Aleksandar Vucici de autocrație, asuprire a libertății presei, violență împotriva oponenților politici, corupție și legături cu crimă organizată. Vucici și aliații săi au negat acuzațiile.

Poliția sârbă a început o acțiune prin care celor care dețin arme le este solicitată predarea lor. Conform Reuters, în prima zi au fost predate 1.500 de arme. De altfel, problema armelor de foc este gravă în toate fostele state iugoslave, ca urmare a confruntărilor din anii ’90.

Miercurea trecută, un elev al unei școli de top din Belgrad și-a executat cu sânge rece colegii, folosind o armă luată de la tatăl său. Opt adolescenți și in paznic au murit. O zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni cu o armă automată, într-un oraș aflat la sud de Belgrad.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri