România, lider în UE la stupi de albine. Apicultorii se plâng că nu au unde să-și vândă mierea după importul masiv din Ucraina

România este lider în toată Uniunea Europeană după numărul de stupi de albine, însă apicultorii români nu au unde să-și vândă mierea. Aceștia au cerut stoparea importurilor de miere din Ucraina.

În anul 2020 în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate vineri de Eurostat. Conform acestor date, la nivel naţional, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia (700.000), notează agerpres.ro.

La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.

Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE deoarece sunt luaţi în calcul doar stupii amplasaţi în ferme. Aceasta în condiţiile în care în unele ţări, precum Germania, stupii de albine nu sunt consideraţi o parte a fermelor agricole.

APICULTORII ROMÂNI CER STOPAREA IMPORTULUI DE MIERE DIN UCRAINA – NU AU UNDE SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEREA

Apicultorii din România se plâng că au rămas cu mari cantități de miere nevândută, principala cauză fiind războiul din Ucraina. Aceștia cer stoparea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are și excedent şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană. Specialiștii mai spun că intră pe piațămari cantități de miere neconformă.

România importă peste 4.000 tone de miere din spaţiul extracomunitar, care se vinde atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producţia internă este foarte greu de valorificat, potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA). Președintele asociației – Ioan Fetea spune că în ultimii 50 de ani nu au mai fost probleme legate de vânzarea mierii în România.

Până în aprilie 2023, România a importat din China și Ucraina peste 1.400 de tone de miere. Producția totală de miere a României în 2022 a fost de 13.000 de tone de miere, potrivit ACA.

În anii trecuţi, România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine, potrivit datelor ACA. Iar în prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membri ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine. 

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare”, a mai spus preşedintele ACA, potrivit agerpres.ro.

Reprezentantul apicultorilor români a precizat că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar şi integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt şi cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

„În orice caz, dacă nu se vor lua măsuri aşa cum se iau şi cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care încă mai produc. Am făcut o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca în cazul în care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apă de ploaie pentru agricultura României, să introducă şi mierea şi stupinele, adică să intre şi apicultura în această categorie”, a spus preşedintele ACA.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri