Gheorghe Mărmureanu, anunț despre replicile din zona Banatului după cutremurul de marți seară

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a spus ce a va produce în următoarea perioadă cutremurul ce a zguduit puternic, marți seară, Banatul. Anunțul a fost făcut în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Nu sunt cutremure care să facă mari probleme. Nu sunt periculoase. În Maramureș. În orice caz nu este o problemă”, a precizat fostul director al INFP – seismologul Gheorghe Mărmureanu, într-o intervenție la Realitatea PLUS, în emisiunea România Suverană cu Alexandra Păcuraru.

Marți, 6 iunie, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în zona Banat, județul Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea inițială de 5.2 pe Richter, majorată apoi la 5,3, la adâncimea de 15 kilometri, potrivit datelor INFP. Seismul s-a produs la 24 de kilometri de Arad și la 50 de Timișoara, fiind resimțit destul de puternic și la Lugoj sau la Cluj-Napoca.

Întrebat despre urmări pe care le poate avea seismul din zona Banatului, simțit puternic în Arad, Cluj și Timișoara, Gheorghe Mărmureanu a menționat că „nu este vorba de urmări. Nu, nu e nici pe departe”.

Iar despre magnitudinea de peste 5 în zona Banatului unde s-au produs ultimele mișcări telurice, Mărmureanu a mai explicat, la Realitatea PLUS, „în aceste zone, cutremure mai mult de 6 (magnitudine, n.r.) n-au fost niciodată. Nu e cazul”.

„Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș, Carpații de Curbură. Și au apărut cutremure in partea vestica a Olteniei, dar de fapt se vede ca partea seismica a inceput să se dezvolte în partea Olteniei până în Banat. Pentru că dincol ode Banat au fost multe cutremure în anii 2000”, a explicat Gh. Mărmureanu.

Despre replici și alte seisme de magnitudine mai mare în zona Banatului, Mărmureanu a precizat că nu vor fi majore urmările și că doar în cazul unui cutremur mai mare în zona Vrancei „nu ar mai rămâne nicio temelie”.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri