Românii care nu au buletinul la domiciliul unde locuiesc, riscă să fie amendați. Au termen 15 zile sa schimbe documentul

În termen de 15 zile, românii care nu au buletinul la domiciliul unde locuiesc sunt obligați să intre în legalitate, altfel riscă să fie taxați serios.

Actul normativ care face referire la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a suferit o serie de modificări importante despre care vom discuta în continuare.

Românii care nu au buletinul la domiciliul unde locuiesc, riscă să fie taxați serios. Au termen 15 zile

Potrivit noii legi, cei ce locuiesc la o altă adresă decât cea din actele de identitate trebuie să meargă la autorități, în cel mult 15 zile, pentru a o schimba sau pentru a-și face mutație. În caz contrar, polițiștii pot aplica amenzi, explică avocatnet.ro.

Mai exact, după ce a fost modificată, în 10 iunie, de Legea 162/2023, OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români stabilește acum, la articolul 39, că “persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”.

Românii care nu respectă legea amintită mai sus, riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Pe lângă această schimbare, din 10 iunie, la aceeași adresă se mai pot înregistra, cu domiciliul sau reședința, cel mult zece persoane. Totodată, de-acum, gazdele celor ce n-au înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv vor trebui să-i însoțească la autorități, pentru a-i lua în spațiu.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri