Comisia Europeană cere 50 de miliarde de euro statelor UE pentru a ajuta Ucraina

Comisia Europeană le-a cerut marți statelor UE un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027.

„Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include deopotrivă împrumuturi şi granturi”, a declarat în faţa presei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Știrilor Pro Tv.

Această rezervă va fi dedicată ajutorului Ucrainei și „ar trebui de asemenea să incite alţi donatori să se angajeze” financiar, a mai adăugat von der Leyen.

Noua contribuţie „ne va permite să ne calibrăm cu adevărat sprijinul financiar în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, întrucât noi toţi ştim că un război cere din partea noastră cea mai mare flexibilitate”, a mai argumentat Ursula von der Leyen.

Contribuția suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru 2021-2027 va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre și acordul Parlamentului European.

Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 30%, iar Banca Mondială estimează că această țară va avea nevoie de aproximativ 411 de miliarde de dolari doar pentru reconstrucție.

Ucraina va avea nevoie de ajutor financiar pentru reconstrucție

Ministrul ucrainean de finanțe, Sergii Marcenko, le-a spus în aprilie omologilor săi din UE că țara sa va avea nevoie anul următor de cel puțin 18 miliarde de euro ca ajutor din partea UE, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar. Mai mult, acesta a mai cerut începerea reconstrucției Ucrainei înainte de a se termina războiul.

Separat de ajutorul financiar pentru țara vecină aflată în război, Ursula von der Leyen a mai cerut o suplimentare a bugetului comunitar cu încă 15 miliarde de euro, pentru a gestiona migrația. Aceste fonduri vor fi destinate susținerii statelor membre pentru „a consolida controlul frontierei noastre externe” şi cooperării cu statele terţe. Ea a mai cerut și alte 10 miliarde de euro pentru consolidarea „rezilienţei şi competitivităţii” economiei europene.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri