Stomatologi insultați și neplătiți în Franța, pentru că sunt români – decizia luată de medici

Doi medici stomatologi români care profesează în orașul francez Pont-Audemer se pregătesc să părăsească urbea, după ce au fost înjurați de pacienți din cauza naționalității lor. Cazul grav de discriminare a ajuns în presa franceză.

Dar bucuria nu a durat mult, cei doi devenind ținta jignirilor pacienților. Medicii stomatologi nu au dorit să vorbească cu presa, însă au confirmat insultele primite. Totuși, ei spun că relația cu autoritățile este una bună. Acest caz este cu atât mai ciudat cu cât primăria a avut nevoie de multe luni pentru a găsi medici care să profeseze acolo. Specialiștii sunt extrem de greu de găsit, informează stiridiaspora.ro.

Jurnaliștii de la publicația franceză citată spun că cei doi stomatologi români vor pleca la sfârșitul lunii. Ei vor termina tratamentul pacienților curenți, însă nu mai acceptă cazuri noi.

„Trebuie să conduci 30 sau 45 de minute pentru a găsi un medic stomatolog, este complicat. Am găsit un medic de familie, dar nu și un dentist”, spune Quentin, un bărbat care s-a mutat în oraș în urmă cu doi ani.  

În ceea ce privește plângerile de rasism din partea medicilor, el este indignat: „Suntem în 2023, nu ne pasă de naționalitate sau de culoare, dacă sunt mulți medici străini este pentru că o merită.”

Frédéric, un alt pacient care a condus treizeci de minute pentru a fi tratat de unul dintre cei doi stomatologi este dezamăgit că aceștia vor pleca. „A fost amabil, atent, nu m-a durut, e păcat. În ceea ce privește rasismul, e păcat, atâta timp cât îngrijirea este acolo, asta e tot ce cerem.”

Siradjoudine Zeinou, un stomatology din Pont-Audemer, spune că nu va putea să-i primească pe cei care rămân fără medic: „Am deja peste 15.000 de clienți, iar când au sosit noii dentiști, am putut să le dăm o parte din pacienții noștri, dar acum va trebui să îi refuzăm pe unii. Avem doar două mâini, suntem suprasolicitați”.

Primarul din Pont-Audemer, Alexis Darmois, a declarat pentru France Bleu Normandie, că plecarea celor doi medici români „este o mare pierdere”.

„A fost rodul a zeci și zeci de ore de muncă. Să-i vedem părăsind localitatea noastră pentru că o minoritate nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să-i insulte ne lasă un sentiment de dezamăgire pentru sutele de pacienți care îi tratau deja. […] Oamenii au refuzat să-i plătească pentru că erau români, iar acest lucru este absolut inacceptabil. Discursul rasist a devenit popular în zonele noastre rurale. Am fost extrem de surprins că acesta a putut merge atât de departe și să se concretizeze cu o asemenea violență, mai ales față de oameni care desfășoară o activitate în serviciu public și care sunt extrem de utili zonei”, a declarat edilul.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri