Kievul anunță că a mai eliberat o localitate

Armata ucraineană a anunţat luni, 26 iunie, că a eliberat Rivnopil, o localitate din regiunea Doneţk situată pe frontul de sud, în zona unde trupele Kievului au avansat uşor în ultimele săptămâni, informează AFP.

”Forţele apărării au eliberat Rivnopil. Avansăm”, a anunţat pe Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar. 

Situată la circa 100 de km sud-vest de Doneţk, Rivnopil se află într-o zonă unde forţele ucrainene sunt în ofensivă şi au eliberat mai multe sate, după aproape două săptămâni de lupte.

Rusia a recunoscut că înregistrează pierderi în zonă pe 16 iunie, la două săptămâni după lansarea contraofensivei Kievului menite să elibereze toate teritoriile ocupate de Moscova. 

Susţinută de ajutorul militar occidental, armata ucraineană a eliberat deocamdată vreo zece localităţi, majoritatea pe frontul de sud, unde ea încearcă să străpungă apărarea rusă, principalele linii aflându-se încă la mai mulţi kilometri de acolo.

Potrivit unor analişti militari, armata ucraineană atacă de mai multe săptămâni pe trei direcţii principale: în sud la Orihiv în direcţia Tokmak, în regiunea Zaporojie, în jurul localităţii Rivnopil, nu departe de Vuhledar şi de asemenea pe frontul de est, în jurul oraşului Bahmut.

Într-un interviu pentru BBC difuzat miercurea trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că progresele acestei ofensive de amploare sunt deocamdată ”mai lente decât se doreşte”, potrivit ziare.com

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat luni în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, într-un moment în care armata sa desfăşoară o contraofensivă în această zonă şi în sud.

Volodimir Zelenski „a vizitat unităţi ale forţelor armate ale grupului operaţional şi strategic Hortiţea”, alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a acordat decoraţii unor soldaţi, potrivit preşedinţiei ucrainene.

„Ţin să vă mulţumesc, să vă recompensez pe toţi şi să strâng mâna cu o mare gratitudine, vouă, familiilor voastre, părinţilor voştri”, a declarat şeful statului ucrainean, adresându-se militarilor.

„Ucraina este mândră de fiecare dintre voi”, a subliniat Zelenski.

În timpul deplasării sale, Volodimir Zelenski s-a oprit la o benzinărie şi a făcut mai multe selfie-uri cu militari prezenţi acolo, potrivit unor imagini difuzate pe canalul Telegram.

Preşedintele ucrainean vizitează constant forţele armate ale ţării sale, lângă sau chiar pe front, spre deosebire de omologul său rus Vladimir Putin, care are numai rare apariţii publice.

Ucraina desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă menită să elibereze teritoriile ocupate de Moscova în est şi în sud, revendicând în acest stadiu eliberarea a circa zece localităţi. 

Sursa foto articol: Twitter

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri