Sebastian Burduja: Până în martie 2024 nu avem a ne teme de o constrângere de la Bruxelles cu privire la continuarea plafonării prețurilor la energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, la o emisiune TV, că România nu este obligată de UE să renunțe la plafoanele la factura electrică până în martie 2024. Pe de altă parte, Sebastian Burduja a spus că își dorește o schemă de sprijin de care să beneficieze mai mult persoanele vulnerabile:

„Datele pe care le avem ne spun că până în martie 2024 nu avem a ne teme de o constrângere de la Bruxelles cu privire la continuarea schemei de sprijin. Ceea ce ne cere UE prin regulamentele aferente este o țintire a acestor măsuri. Și eu am spus că mi-aș dori o modalitate mai sofisticată de țintire a sprijinului, astfel încât românii care au venituri mici să beneficieze de un sprijin mai mare din partea statului, decât cei care au venituri mari.

Asta ține de politica statului, de modul de interconectare a bazelor de date. Am vorbit cu Ministerul Finanțelor, cu ANAF și alte instituții să vedem cum să țintim mai bine aceste măsuri de sprijin. Implicațiile sunt la nivelul consumatorului, casnici și noncasnici, cetățenii României și mediul privat românesc, profitabilitatea firmelor românești în raport cu alte firme europene sau globale și cu ceilalți actori de pe lanț, de la producător, la furnizor. Nu se poate ști dacă situația va reveni vreodată la situația dinainte de criza energetică. Trebuie să ne pregătim din timp și să acomodăm și consumatorii și furnizorii și distribuitorii și transportatorii cu aceste noi condiții de pe piață.

Statul nu  mai decontează decât ce este între 900 de lei și 1.300 de lei. Se pune întrebarea dacă românii plătesc la factură un preț corect. Eu vă pot spune din datele pe care le am că undeva la 4,5 milioane de gospodării au plătit lunar cam 35 de lei factura la energia electrică”, a spus Sebastian Burduja.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri