Ororile la care erau supuși bătrânii din căminele groazei – un martor rupe tăcerea: „Era tot timpul un coșmar!” – Detalii terifiante

Vecina unui centru din Voluntari a vorbit în direct la Realitatea PLUS despre ororile care au început să aibă loc în clădirea de lângă casa ei. Noi percheziții s-au desfasurat la una dintre locații, iar doi inspectori au fost reținuți de DNA. Potrivit unor surse din anchetă, doi funcționari l-ar fi ajutat pe managerul torționar de la azilul groazei să acopere neregurile și să ia bani de la stat. Urmează informații cu un puternic impact emoțional. 

„În imobilul de lângă noi, care înainte era o locuință normală, au apărut aceste persoane cu dizabilități și, bineînțeles, odată cu venirea lor au început și problemele pe care noi le-am tot sesizat. Persoanele erau ținute în acel demisol, se auzeau țipete, zbierete, plânsete, urlete, personalul care amenința.

La un prim dialog cu domnul Ștefan Godei, când am crezut că, totuși, dânsul respectă legea și că aici o să fie bine, am încercat să am un dialog cu dânsul, însă a fost destul de nefavorabil acest diaglog. A spus: „Ce vreți, doamnă, să le fac? Sunt schizofrenici!”. 

Pentru noi era tot timpul un coșmar. Au fost imagini și sunete terifiante. Zilnic! De dimineața până seara personalul era zgomotos, vorbea vulgar cu pacienții, erau amenințați. Că îi închide și îi sedează la pat o săptămână, am auzit și acest lucru.

Am constatat, datorită sunetelor specifice de duș rece, vaietele persoanei care spunea „Apa este rece! Lasă-mă, că mă dau cu capul de pereți!”

În primele două luni, ei încercau să iasă de acolo și făceau efectiv o gaură în cărămidă și praful de la cărămidă ieșea în afara clădirii și a doua zi era asutpat de personal”, a povestit femeia. 

Căminele groazei. Mai multe procese pe rol, rezultatele au întârziat să apară

„Am avut acțiunea aceea în contencios administrativ împotriva Primăriei Voluntari – 17 ianuarie 2021; am avut o acțiune împotriva DSP care a fost gâștigată în mod definitiv prin care ceream să ni se răspuundă la niște solicitări sau să se ia niște măsuri. Am făcut o acțiune împotriva AJPIS Ilfov pentru a se realiza un control temeinic asupra modului în care își desfășura activitatea acea asociație. Dosarul a fost pierdut în mod surprinzător pe fond. Urma să facem recurs. Mai avem un dosar pe rol împotriva ANPDPD prin care am solicitat, printre altele, retragerea licenței provizorii a asociației. La acea vreme asociația avea licență provizorie”, a spus avocatul Silviu Munteanu, la un post TV.

Centrul „Armonia” a fost înființată în anul 2022 de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, un ONG înființat de Ștefan Godei, fost șofer în Primăria Capitalei, arestat acum în dosarul azilelor groazei. 

Reamintim că marți, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Astfel au ieșit la iveală neregulile grave petrecute în cămine ale groazei.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

O zi mai târziu, respectiv pe 5 iulie, procurorii au anunţat că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoane vulnerabile.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri