Rusia, înfuriată de acuzațiile Ucrainei despre o explozie la Zaporojie – Șeful Rosatom: Trebuie să fii complet idiot ca să arunci în aer centrala nucleară

Rusia susține că nu intenționează să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie, așa cum au avertizat ucrainenii. Șeful agenției nucleare ruse a răspuns ferm acuzațiilor de la Kiev.

Şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Aleksei Lihaciov, a respins joi acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar intenţiona să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar de trupele ruse în sudul Ucrainei, relatează DPA, potrivit agerpres.ro.

„Ar trebui să fii complet idiot ca să te pregăteşti să arunci în aer o centrală nucleară, unde 3.500 de oameni de-ai tăi lucrează direct în fiecare zi”, a declarat Lihaciov într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, din care au fost publicate joi extrase de jurnalistul rus Pavel Zarubin, acreditat la Kremlin, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei Zaporojie la scurt timp după începerea războiului de agresiune ordonat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu peste 16 luni.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, provocând îngrijorări la nivel internaţional cu privire la posibilitatea unui dezastru nuclear, în pofida faptului că toate cele şase reactoare ale uzinei sunt oprite.

De mai multe luni, Moscova şi Kievul îşi aruncă una alteia acuzaţii privind provocarea deliberată a unui accident la instalaţia nucleară, fie prin bombardamente, fie prin amplasarea de mine.

La începutul lunii iulie, aceste acuzaţii au atins un punct culminant şi s-a afirmat că un atac ar fi iminent, notează DPA.

Avertismentul lui Zelenski despre un dezastru nuclear plănuit de ruși

„Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede – și nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva (…)

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști. Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni”, a transmis Zelenski, în primele ore ale zile ide miercuri, 5 iulie.

Ce spune AIEA despre o explozie la centrala nucleară din Zaporojie

Potrivit lui Lihaciov, situaţia s-a mai liniştit între timp, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu poate confirma temerile Kievului privind instalarea unor dispozitive explozive pe acoperişurile clădirilor unor reactoare nucleare, deşi a recunoscut că nu a avut un acces total la uzină.

AIEA, care dispune de observatori proprii în interiorul centralei nucleare, declarase, la apogeul disputei, că nu vede indicii privind amplasarea unor mine în locurile respective.

Cu toate acestea, experţi internaţionali în domeniul nuclear au raportat că centrala a fost anterior minată şi că nu au acces la toate zonele centralei.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, ceruse în 5 iulie acces la toate clădirile centralei nucleare Zaporojie pentru „a putea confirma absenţa minelor sau a explozibililor la această uzină”, conform Reuters şi AFP.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri