Război în Ucraina, ziua 510: Zelenski, apel către ONU și Turcia după expirarea acordului privind exportul de cereale. Lupte crâncene pe front – LIVE TEXT

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul 510 de război. ”Atacurile teroriste de azi (luni – n.r.) din regiunea Sumî, regiunea Harkov, Donbas, regiunea Herson şi Zaporojie nu vor rămâne fără răspuns din partea soldaţilor noştri, cu siguranţă”, a declarat, luni seara, președintrele Volodimir Zelenski în mesajul video zilnic adresat populației. El a adăugat că a avut discuţii despre securitatea alimentară şi urmează să aibă o discuţie cu secretarul general al ONU.

UPDATE 7:30 – Traficul rutier s-a redeschis parțial pe podul din Crimeea lovit de ucraineni

Circulația rutieră a fost deschisă parțial pe o bandă a podului Kerci din Crimeea luni seara târziu, a anunțat vicepremierul rus Marat Kușnullin pe canalul său de Telegram, la aproape 24 de ore după ce acesta a fost avariat de două explozii.

„Transportul auto pe Podul Crimeii a fost restabilit folosind direcţia opusă de pe banda exterioară din dreapta”, a scris luni Kușnullin, potrivit Reuters.

Ucraina a recunoscut luni că este responsabilă pentru atacul asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, şi care a provocat moartea a doi civili şi închiderea traficului rutier şi feroviar, potrivit unor surse din SBU. Kievul ar fi folosit drone marine pentru a lovi infrastructura strategică, construită pe teritoriul ucrainean ocupat de Moscova în 2014.

UPDATE 5:15 – Apărarea antiaeriană activată în regiunea Odesa după expirarea acordului privind exportul de cereale

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa (sud), o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

„Odesa. Operaţiunile de luptă ale apărării aeriene continuă”, a declarat Sergiy Bratciuk, un oficial al administraţiei regiunii Odesa, pe Telegram.

UPDATE 4:05 – Putin, amenințat de tătarii din Crimeea: Avertismentul sumbru lansat de partizani

Vladimir Putin nu este iubit de tătarii din Crimeea, pe care a anexat-o ilegal din 2014 la federația Rusă. Liderul partizanilor tătari din Crimeea a anunțat sprijinul total pentru eliberarea Ucrainei de trupele ruse ocupante.

UPDATE 3:10 – Zelenski, despre operarea coridorului alimentar din Marea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. ”Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri