Noile TAXE pentru români duc la scântei în Coaliție: Condițiile liberalilor pentru cheltuieli reduse la stat – Avertismentul lui Nicolae Ciucă

Este scandal uriaș în coaliție. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă discută astăzi despre noile taxe pentru români. Totul în contexul în care guvernul ar putea adopta ordonanța cu noile măsuri fiscale în cursul acestei săptămâni. Mai mult, în timp ce social-democrații vor supraimpozitarea companiilor dar și eliminarea scutirilor de taxe pentru milioane de români, liberalii vor o reducere a aparatului bugetar, relatează Realitatea PLUS.

PSD și PNL sunt din nou față în față pentru a discuta dacă impun sau nu noi taxe și impozite. Coaliţia reia luni discuţiile pe marginea măsurilor fiscale de reducere a deficitului bugetar inclusiv prin noi taxe și impozite, potrivit unor surse politice. Măsurile fiscale vor fi anunțate odată cu rectificarea bugetară din acest an. Reducerea deficitului bugetar este impusă de Bruxelles, prin acordul cu Comisia Europeană, potrivit Realitatea PLUS. 

Este posibil ca la ședința Coaliției de luni, de la ora 14.00, să nu fie luate încă deciziile pentru introducerea unor noi taxe pentru români. În timp ce PSD susține creșterea TVA, de exemplu, liberalii au anunțat că nu doresc asta. Președintele PNL a și transmis liberalilor principala măsură pe care trebuie să o ia.

Strategia liberalilor este pusă la punct după revenirea din concedii a liderilor PNL. Nicolae Ciucă îi somează pe miniștri să reducă cheltuielile înainte să le ceară românilor mai mulți bani. 

Liberalii urmează să susțină în ședința de Coaliție de luni ca măsurile luate de Guvern să nu afecteze mediul de afaceri, iar printre aceste măsuri trebuie să fie cele de reducere a cheltuielilor publice.

Potrivit unor surse, Nicolae Ciucă le cere miniștrilor liberali să scadă din cheltuieli. Între timp, vine un avertisment dur de la Banca Mondială: orice creștere de impozite ar putea avea un efect negativ pe termen scurt, relatează Realitatea PLUS. 

  
NOILE TAXE PENTRU ROMÂNI, PE MASA COALIȚIEI PSD-PNL


PSD

– TVA 19% (excepții: alimente, medicamente)
– acciză majorată la tutun și alcool
– taxă de 1% din cifra de afaceri a marilor companii
– taxă pentru locuințele mai scumpe de 500.000 de euro

PNL

– eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură)
– tăierea voucherelor și tichetelor de masă

sursa: Realitatea PLUS

CÂT CÂȘTIGĂ STATUL DIN MAJORAREA SALARIILOR BUGETARILOR

SALARIUL MINIM:

prezent: 3.000 de lei
1 septembrie: 3.300 de lei
1 ianuarie: 3.750 de lei

TAXE ÎN PLUS


2023: 912 milioane de lei
2024: 7,29 miliarde de lei


Sursa: Realitatea PLUS 

DE CE E TERGIVERSATĂ DECIZIA COALIȚIEI PENTRU NOI TAXE ȘI IMPOZITE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja de săptămâna trecută că TVA va rămâne 9% la mâncare şi la medicamente, dar a criticat faptul că sunt prea multe excepţii în România.

“În discuţia mea cu Comisia – şi au dreptate, au spus că „trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!”. Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare. Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Statul trebuie să ofere propriul exemplu pentru incadrarea in tinta de deficit inainte de a avansa public masuri pentru cetateni si companii. Eliminarea cotei de 5% la TVA, sunt anumite categorii de bunuri si servicii. Nu pot sa va infirm, TVA se va regasi in preturi si va fi un efort pentru consumatorii finali, nu m-as baga la discutii pentru marirea TVA, coalitia le va adopta si transmite public”, a anunțat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri