Ucraina începe negocierile cu Statele Unite pentru garanţii de securitate

Ucraina va începe în această săptămână consultări cu Statele Unite privind obţinerea de garanţii de securitate concrete şi pe termen lung, care să-i permită să reziste şi să contracareze agresiunea rusă în viitor. Acest anunţ a fost făcut duminică de Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe Telegram.

„Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii clare, pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a învinge şi de a limita agresiunea rusă în viitor. Acestea vor fi formulate şi mecanisme de sprijin clar definite”, a scris Yermak.

Yermak a precizat că garanţiile „vor fi în vigoare până când Ucraina îşi va asigura aderarea la NATO”, proces care ar putea dura mai mulţi ani.

Zelenski avertizează asupra unor noi atacuri ruseşti asupra reţelei electrice din Ucraina

Preşedintele Zelenski se teme că Rusia va relua atacurile asupra sistemului energetic ucrainean în perioada rece a anului şi a promis că va lua măsuri pentru a proteja reţeaua electrică. Aproape 40% din sistemul energetic ucrainean a fost afectat în timpul iernii trecute în urma atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, dar în ultimele luni atacurile s-au redus.

„Este evident că în această toamnă şi … în iarnă inamicul va încerca să repete teroarea împotriva industriei energetice ucrainene. Ar trebui să fim pregătiţi pentru acest lucru”, a declarat Zelenski duminică, în timpul unei vizite în oraşul Ivano-Frankivsk din vestul ţării.

„La nivel guvernamental şi de securitate, vom face tot ce este posibil”.

Rusia lansează un atac asupra Harkovului cu rachete S-300

Forţele ruse au lansat sâmbătă seara un atac asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, folosind sistemul de rachete antiaeriene S-300. Atacul a provocat un incendiu într-o clădire nerezidenţială din centrul oraşului, dar nu s-au raportat victime.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a confirmat atacul pe Telegram şi a spus că situaţia este sub control.

„În urma atacului cu rachete S-300 asupra oraşului nostru, o clădire nerezidenţială din centrul oraşului a luat foc. Nu există victime. Serviciile municipale lucrează la lichidarea incendiului”, a scris Terekhov.

O alertă aeriană a fost anunţată în toată Ucraina sâmbătă dimineaţa, semnalând riscul unor atacuri cu rachete din partea Rusiei. Alerta a precedat lovitura din Harkov, dar şi alte atacuri asupra unor obiective militare şi civile din estul şi sudul Ucrainei.

„Rusia continuă să încalce suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, să ucidă civili şi soldaţi ucraineni, să distrugă infrastructura şi să ameninţe securitatea regională şi globală. Nu vom ceda în faţa agresiunii ruseşti şi vom apăra ţara noastră cu toate mijloacele”, a declarat ministrul apărării ucrainean, Andrii Taran.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri