Prefectul Rareș Hopincă, propuneri de prevenire a consumului de droguri în școlile din Capitală: Adeverință medicală și Chestionar cu 3 întrebări

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat măsurile decise înainte de începerea școlii pentru prevenirea și stoparea consumului de droguri. Printre acestea se află și chestionare pentru elevi și părinți pe tema testării antidrog și o adeverință medicală care să ateste că elevul a făcut analize de sânge antidrog la început de an școlar.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat că a stabilit, împreună cu Consiliul Elevilor, constituirea unei structuri antidrog în fiecare școală. Acesta a mai precizat că s-a decis realizarea unui chestionar pentru elevi și părinți privind consumul de droguri, realizat cu ajutorul Agenției Naționale Antidrog. Ulterior vor fi făcute propuneri concrete.

Rareș Hopincă a explicat că prin acest chestionar în trei puncte se va cere opinia părinților și a elevilor majori referitor la:

1) testarea în școală cu aparat antidrog;

2) prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);

3) introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală.

„Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee. Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, a mai spus prefectul Rareș Hopincă.

Măsurile au fost anunțate după ședința prefectului Capitalei cu reprezentanții mai multor instituții: ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pe tema consumului de droguri.

 

Și ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat miercuri că aplicația antidrog pentru elevi va fi finalizată alături de Ministerul Educației și de Agenția Națională Antidrog, fiind organizate și informări ale părinților și copiilor despre prevenția acestui fenomen.

Anunțul ministrului Intotero vine și după apelul lui Marcel Ciolacu legat de consumul de droguri în școli. La finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației din luna iunie, premierul a cerut elaborarea unui program coerent în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri în şcoli. Iar după tragedia din 2 Mai, când un tânăr șofer drogat, Vlad Pascu, a ucis 2 studenți și a rănit alți 3 pe șoseaua ce face legătura cu Vama Veche. Marcel Ciolacu a anunțat marți, 29 august, că susține decizia ministrului de Interne de a introduce testele antidrog în școli.

Testarea antidrog va avea loc doar în cazul elevilor care manifestă vizibil un comportament caracteristic consumului de droguri, a anunțat ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri