Tinerii din România care pot primi 330 de lei lunar, timp de doi ani

O parte dintre tinerii din România pot primi suma de 330 de lei pe lună, în anumite condiţii, graţie unui program desfăşurat de stat.

Banii pot fi primiţi pe o perioadă de maxim doi ani, iar cei interesaţi pot depune cererile începând din 28 martie.

Programul „Primul student din familie” asigură subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, în valoare de 330 de lei/lună, pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 luni. 

În acest fel, se urmărește accesul egal la studii universitare de calitate, indiferent de mediul socio-economic.

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează, vineri, apelurile pentru programul „Primul student din familie”.

În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care în același timp să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de: instituții de învățământ superior de stat și particulare, unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de minim 12 luni și maxim 21 luni.

Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 de lei/lună, pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 luni.

Subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.

Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul-țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului. 

De asemenea, modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni: pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%). 

De asemenea, pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).

„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri