Alte trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România. Câte astfel de aeronave avem acum în dotare

Alte trei avioane F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare, informează MapN. În total, Norvegia a vândut României 32 de avioane de luptă F-16, pentru o sumă de 388 milioane de euro.

„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”, se arată într-un comunicat al MApN.

Aceasta e a doua serie de trei avioane F-16 primite de la norvegieni. Prima serie de trei avioane a ajuns în România a finele lunii noiembrie 2023.

„Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35″, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

F-16-urile norvegiene au o resursă de zbor de cel puțin 10 ani, perioada considerată de ministerul Apărării care fiind cea de tranziție către avioanele de generația 5. Astfel, anul trecut, în ședința CSAT s-a decis achiziționarea de avioane F-35.

În prezent, forțele aeriene române au în dotare un total de 20 de avioane F-16, conform MApN. Toate avioanele F-16 românești vor fi modernizate la configurația M6.X.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri