ONU: Ciclonul Freddy, cel mai longeviv înregistrat până în prezent

Ciclonul tropical Freddy, activ timp de 36 de zile, care a făcut victime și pagube în Africa de Est și de Sud este cel mai longeviv ciclon înregistrat vreodată, potrivit unui anunț făcut marți de către ONU.

O comisie internaţională de experţi din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a validat pentru Freddy „durata de 36 de zile cu statutul de furtună tropicală sau mai mult drept noul record mondial pentru cea mai lungă durată a unui ciclon tropical”, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU.

Freddy a devenit cel mai longeviv ciclon, detronându-l pe John, format în Pacificul de Nord în 1994 și care și-a păstrat statutul de furtună tropicală timp de aproape 30 de zile.

John, pe de altă parte, rămâne furtuna tropicală care a parcurs cea mai mare distanţă înregistrată vreodată, 13.159 de kilometri, în timp ce Freddy a parcurs o distanţă de 12.785 de kilometri.

„Freddy a fost deosebit de distructiv”

OMM nu asociază în mod direct longevitatea excepţională a lui Freddy şi schimbările climatice cauzate de activitatea umană. Însă, pe pagina sa dedicată cicloanelor tropicale, OMM subliniază că „schimbările climatice sunt legate nu doar de o probabilitate crescută de uragane majore, ci şi de o creştere directă a puterii lor distructive”.

„Freddy a fost un ciclon tropical remarcabil, nu doar prin longevitatea sa, ci şi prin capacitatea sa de a supravieţui multiplelor interacţiuni terestre, care, din păcate, au avut consecinţe semnificative pentru populaţiile din Africa de Est şi de Sud”, a subliniat Chris Velden, membru al comisiei amintite şi expert în cicloane tropicale la Universitatea din Wisconsin, SUA.

„Din cauza trecerii sale prelungite în proximitatea şi deasupra zonei de uscat, Freddy a fost deosebit de distructiv, în special în Madagascar, Malawi şi Mozambic”, a adăugat OMM.

„Malawi a plătit un preţ deosebit de mare acestui ciclon, cu peste 1.200 de morţi şi dispăruţi şi peste 2.100 de răniţi”, a precizat OMM.

În Mozambic, peste 1,3 milioane de persoane au fost afectate, înregistrându-se peste 180 de decese.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri