Universitatea din Bucureşti celebrează 160 de ani de la înfiinţare

Universitatea din Bucureşti (UB) va organiza, în perioada 16 – 19 iulie 2024, mai multe evenimente menite să marcheze împlinirea a 160 de ani de la înfiinţare şi 330 de ani de învăţământ superior în spaţiul românesc.

Printre eveniment se numără conferinţe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri şi piese de teatru, un treasure hunt educativ, workshop-uri creative de chitară, precum şi o emisiune filatelică aniversară.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii din Bucureşti, seria de evenimente va fi deschisă marţi, 16 iulie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Opera Naţională din Bucureşti care va aduce împreună cadre didactice, cercetători şi studenţi, reprezentanţi ai societăţii civile, creatori de politici publice şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din România şi va reprezenta un cadru de întâlnire, conectare şi discuţie cu privire la trecutul, prezentul şi viitorul învăţământului superior românesc.

Programul ceremoniei oficiale include, pe lângă alocuţiunile şi discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existenţă a UB, prezentări cu privire la evoluţia studenţilor instituţiei de învăţământ superior, lecturi de poezie, precum şi lansarea emisiunii filatelice „UB 160”.

De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din Bucureşti a pregătit participanţilor tururi ghidate în locuri ale memoriei din Bucureşti, vizite ghidate la Muzeul Universităţii din Bucureşti şi la Muzeul Botanic, precum şi o recepţie oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a UB.

Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor va găzdui conferinţa „Universitatea din Bucureşti – 160 – catalizator al modernizării României”, eveniment cu caracter interdisciplinar, care va reuni specialişti din diverse domenii pentru a discuta şi analiza evoluţia învăţământului superior românesc.

Totodată, în cadrul conferinţei va fi lansat şi volumul „Universitatea din Bucureşti: 1864 – 2024”, o nouă ediţie revizuită şi adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Ziua de joi, 18 iulie 2024, aduce la Rectoratul Universităţii din Bucureşti, în cadrul evenimentului „160 de ani de internaţionalizare. UB şi alianţele universitare europene şi internaţionale”, reprezentanţi ai reţelelor internaţionale din care Universitatea din Bucureşti face parte, precum CIVIS, alături de decidenţi din instituţiile naţionale relevante în relaţia cu Uniunea Europeană pentru a analiza şi identifica soluţii la provocările societale actuale.

În aceeaşi zi studenţi ai Facultăţii de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ la Palatul Universităţii din Bucureşti, provocând comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de Alexandru Orăscu.

Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înfiinţarea UB şi celor 330 de ani de învăţământ superior în spaţiul românesc.

„Realizat în parteneriat cu studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) şi ai Asociaţiei Studenţilor din Universitatea din Bucureşti (ASUB), precum şi cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanţilor un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum şi un perete pentru mesaje inspiraţionale”, afirmă sursa citată.

Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care îi va aduce în faţa publicului, începând cu ora 19,00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu şi Fabian Ciobanu, studente şi studenţi ai UNATC.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti şi a 330 de ani de învăţământ superior în spaţiul românesc se desfăşoară sub patronajul Ministerului Educaţiei.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din Bucureşti oferă, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spaţiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” şi invită iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăposteşte.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, îşi deschide porţile pentru comunitatea UB şi oferă acces gratuit marţi, 16 iulie 2024, tuturor studenţilor Universităţii din Bucureşti la expoziţiile din seria „Taine şi comori”. Astfel, iubitorii UB de artă sunt aşteptaţi la Palatul „Dacia-România” (Str. Lipscani nr. 18 – 20, din Bucureşti) să descopere expoziţiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustaţiu Stoenescu. Portretistul aristocraţiei” şi „Atelierele din Pangratti”. Accesul gratuit va fi posibil în baza prezentării, la intrare, a legitimaţiei de student.

Universitatea din Bucureşti a fost înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri