INS: A SCĂZUT VOLUMUL AFACERILOR DIN SERVICIILE DE PIAŢĂ PRESTATE POPULAŢIEI

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 1,3%, ca serie brută, în primele cinci luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2023, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie şi până în 31 mai 2024, afacerile în scădere din sectorul serviciilor de piaţă prestate populaţiei au fost influenţate de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-12,8%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-9,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-1,6%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-0,5%).

Singurul domeniu în care a fost consemnată o creştere a cifrei de afaceri (+8,4%) a fost cel al activităţilor de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană.

Ca serie ajustată, serviciile de piaţă prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri cu 1,1% mai mică, la 31 mai, anul curent, comparativ cu primele cinci luni din 2023.

Raportat de la o lună la alta (aprilie – mai 2024), afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, au crescut cu 7,9%, ca urmare a rezultatelor pozitive consemnate în: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+21,2%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+11,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+0,9%).

Pe de altă parte, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 4,9%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 2,1%, în luna mai 2024, faţă de luna precedentă.

În acelaşi timp, în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai din 2023, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a raportat cifre de afaceri în scădere, atât ca serie brută (-6,1%), cât şi ca serie ajustată (4,8%).

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri