SALVAŢI COPIII: TREI UNITĂŢI MEDICALE, PUSE LA DISPOZIŢIA ASOCIAŢIEI CARAVANA CU MEDICI

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă că a pus la dispoziţia Asociaţiei Caravana cu Medici trei unităţi medicale mobile în valoare de 300.000 de euro, dotate cu aparatură medicală.

Până în prezent au fost organizate caravane în 13 comunităţi socio-vulnerabile, asigurând accesul la servicii medicale pentru 1.570 de adulţi şi copii, conform unui comunicat transmis de organizaţie. Unităţile medicale puse la dispoziţie de Salvaţi Copiii sunt dotate cu ecografe cu două sonde şi scaun ginecologic şi pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ale sânului, ale glandei tiroide, abdominale sau transvaginale.

„Probleme de subnutriţie şi anemii carenţiale, cauzate de accesul limitat la servicii medicale şi de vulnerabilitatea mediului social în care trăiesc, au fost diagnosticate de medicii care asigură consultaţii gratuite, în cadrul caravanelor medicale din mediul rural. Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, una dintre consecinţe fiind o rată a mortalităţii infantile în mediul rural (6,8 la mia de copii născuţi) cu 33% mai ridicată decât în mediul urban”, se arată în comunicat.

În cadrul caravanelor, persoanele vulnerabile şi copiii au acces gratuit la specialişti din diverse arii: pediatrie, cardiologie, ginecologie, medicină generală, oftalmologie, dar pot beneficia şi de măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, EKG şi ecografie abdominală, examinări care pot depista o serie de afecţiuni. În urma acestor consultaţii, se eliberează scrisori medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

„Din motive socio-economice, copiii au fost aduşi la consult de către asistenta comunitară şi cu ajutorul analizoarelor şi al unui consult de specialitate, am descoperit copii subnutriţi, unul dintre ei cu o anemie hipocromă normocitară. Nu sunt patologii SF, însă copiii locuiesc în condiţii grele şi la medic nu au fost de mult timp”, a precizat Vladislava Coneschi, coordonator Caravana cu Medici Iaşi.

Dr. Andra Postelnicu a declarat că printre patologiile cel mai des întâlnite se numără: infecţiile respiratorii acute, cum ar fi bronşitele şi pneumoniile (în sezonul mai rece), gastroenteritele virale, manifestate prin vărsături şi diaree (mai ales în rândul copiilor mici), anemiile carenţiale.

„La o caravană pediatrică organizată într-o zonă rurală, am întâlnit un băieţel de cinci ani, care venise îmbrăcat cu cele mai bune haine: o cămaşă albă impecabilă, sacou albastru şi un mic papion. Când a fost întrebat de ce s-a îmbrăcat atât de frumos şi dacă urma să meargă la biserică sau la o petrecere după consult, copilul a răspuns cu inocenţă şi emoţie că s-a pregătit special pentru echipa medicală, despre care auzise că va veni să ajute copiii din satul lui. Emoţionat şi timid, dar cu ochii plini de speranţă, a venit la consultul medical şi la recoltarea analizelor. Atunci am descoperit că suferea de o problemă cronică de sănătate neglijată din cauza accesului limitat la servicii medicale. Efortul său de a se pregăti şi a arăta cât mai bine a emoţionat profund întreaga echipă, care a făcut tot posibilul să-i ofere îngrijirea necesară”, a spus Andra Postelnicu.

Potrivit datelor INS pentru 2023, pe segmentul medicinei primare, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban, respectiv 6.200 de cabinete, faţă de 4.100 de cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori, comparativ cu un cabinet din mediul urban.

Totodată, în timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcţionat 13.700 de cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete). În consecinţă, raportat la populaţia după mediu de rezidenţă, numărul mediu de locuitori care a revenit unui astfel de cabinet medical a fost de 15,8 ori mai mare în mediul rural, în comparaţie cu situaţia din mediul urban, precizează sursa citată.

AGERPRES

Sursa foto: Salvati Copiii Romania/Facebook.com

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri