CAZURILE DE PESTĂ A OILOR ŞI CAPRELOR SE ÎNMULȚESC ÎN DOBROGEA

Cazurile Pesta oilor şi caprelor se extinde în Dobrogea.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat 11 noi focare în 7 exploataţii comerciale şi la 4 gospodării din localităţile tulcene Stejaru şi Babadag.

Potrivit Radio România Actualități, afectate sunt aproape 9.000 de animale, care urmează să fie euthanasiate pentru a se preveni răspândirea bolii.

Primul focar a fost confirmat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o fermă din Tulcea, care deţinea aproape 50.000 de oi.

Între timp, au fost identificate şi alte focare, inclusiv în judeţul Constanţa. Pesta oilor şi caprelor nu afectează oamenii, însă are impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Fermierii au primit promisiunea despăgubirilor pentru animalele afectate, în baza prevederilor legale.

„În urma confirmărilor, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare judeţene au intervenit de urgenţă. Centrele Locale de Combatere a Bolilor Tulcea şi Constanţa, au dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea imediată a ovinelor şi caprinelor din cele 5 exploataţii afectate, precum şi neutralizarea carcaselor prin îngropare în locaţii autorizate. Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în judeţele Tulcea şi Constanţa, a fost extinsă zona de protecţie de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecţie). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar. Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, au comunicat reprezentanţii ANSVSA.

Despăgubiri pentru fermieri

În urma discuției, părțile implicate au stabilit un dialog constant și colaborativ pentru a gestiona corespunzător situația, astfel încât să fie menţinute pieţele de export câştigate prin efortul comun.

„O atenţie deosebită va fi acordată identificării, înregistrării şi testării animalelor din fermele pentru export, din zonele libere de boală, precum şi controlului mişcării animalelor. ANSVSA se angajează să susţină derularea exporturilor de ovine, inclusiv prin renegocierea condiţiilor de export cu ţările terţe şi prin instituirea unui sistem suplimentar de testare a loturilor de animale destinate exportului. Aceasta din urmă poate fi realizată prin laboratoarele ANSVSA care dispun de echipamentele şi expertiza necesară. Este în curs de actualizare Planul de Contingenţă pentru PMR pentru adaptarea la situaţia epidemiologică existentă”, se spune în comunicat.

Pesta micilor rumegătoare esta este o boală virală care nu se transmite la om, dar are o rată a mortalităţii de 80% în rândul oilor şi caprelor infectate, notează Agerpres.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri