SENATUL A APROBAT ÎN REGIM DE URGENȚĂ DONAREA UNUI SISTEM PATRIOT CĂTRE UCRAINA

Senatul României a aprobat luni, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terți. Proiectul a întrunit 101 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 2 abțineri. Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de apărare din Senat, și-a exprimat speranța ca proiectul să treacă și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, până la sfârșitul săptămânii.

Proiectul abilitează Guvernul să întreprindă demersurile necesare pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană prin achiziționarea unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+ de la Statele Unite. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente.

Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD din Senat, a subliniat importanța ajutorării celor care luptă pentru pace, fiind o garanție de securitate. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a asigurat că donarea unui sistem Patriot nu lasă România fără protecție, având în vedere că țara dispune de alte șapte astfel de sisteme.

Votul din Senat vine după ce, tot luni, guvernul a adoptat acest proiect de lege. În luna iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina, România cerând aliaților, în special SUA, să livreze un sistem similar sau echivalent.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri