22 DE PROIECTE DE 30,4 MILIOANE EURO VOR PRIMI FINANŢARE PRIN PROGRAMUL INTERREG IPA ROMÂNIA-SERBIA

Un număr de 22 de proiecte, în valoare totală de 30,4 milioane de euro, au fost selectate, în vederea finanţării, la cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Interreg IPA România-Serbia, acestea fiind în domeniul mediului şi al managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru dezvoltarea economică şi socială în zona de graniţă.

Proiectele îşi propun să îmbunătăţească infrastructura de sănătate şi cea pentru protecţia civilă, precum şi capacitatea de gestionare a dezastrelor în zona de graniţă, inclusiv prin achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie şi pregătirea profesională a personalului medical şi a celui implicat în situaţiile de urgenţă, a informat un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).

Totodată, vor fi finanţate şi dezvoltarea de servicii socio-medicale pentru persoanele vulnerabile şi produsele turistice inovative pentru promovarea monumentelor istorice sau atracţiilor naturale din zona de graniţă.

În perioada 2021-2027, MDLPA este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, care are un buget total de 87.725.681 de euro şi va finanţa proiecte privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, respectiv managementul frontierei.

Programul a fost aprobat de către Comisia Europeană la data de 19 iulie 2022, fiind, astfel, primul Program Interreg IPA la nivel european aprobat pentru perioada 2021-2027.

Potenţialii beneficiari vor folosi în exclusivitate sistemul informatic JeMS pentru transmiterea documentelor şi vor beneficia de opţiunile de costuri simplificate pentru decontarea cheltuielilor, respectiv de o simplificare a sistemului de implementare a proiectelor.

În aria Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi), precum şi şase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Juzno Banatski, Branicevski, Borski şi Podunavski).

Persoanele interesate de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA România – Serbia pot obţine mai multe informaţii accesând pagina web oficială a programului: www.romania-serbia.net.

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri