FORŢELE ISRAELIENE S-AU RETRAS DIN JENIN DUPĂ 10 DE ZILE DE OPERAŢIUNI, LĂSÂND ÎN URMĂ DISTRUGERI

Forţele israeliene s-au retras vineri din oraşul palestinian Jenin şi din tabăra de refugiaţi de acolo, lăsând în urmă distrugeri masive de clădiri şi infrastructuri, după una din cele mai mari operaţiuni de securitate în ultimele luni în Cisiordania ocupată, relatează Reuters.

Vineri dimineaţa, localnicii au început să cureţe grămezile de dărâmături şi de moloz lăsate în urmă de operaţiunea israeliană, în care au fost implicaţi sute de militari şi de poliţişti, susţinuţi de elicoptere şi drone, care au pătruns în toate zonele oraşului şi în tabăra de refugiaţi adiacenta, precum şi în satele din jur.

 


Foto: (c) Ali Sawafta / REUTERS


Mii de locuitori au fost dislocaţi din casele lor în cele zece zile ale operaţiunii, în care trupele israeliene au dus lupte cu militanţi palestinieni din facţiuni precum Hamas, Jihadul Islamic şi Fatah.

‘Când au intrat, au folosit buldozere şi au început să distrugă totul. Nu au lăsat nimic întreg’, a spus Samaher Abu Nassa, un locuitor din Jenin.

 


Foto: (c) Ali Sawafta / REUTERS


Serviciile de apă şi electricitate sunt în continuare întrerupte şi circa 20 km de şosea au fost săpaţi de buldozerele israeliene, o tactică despre care armata spune că are ca scop să neutralizeze bombe de pe marginea drumului, dar care a distrus o mare parte din centrul oraşului.

Într-un comunicat pe Facebook, Ministerul de Externe palestinian a acuzat Israelul că transferă în Cisiordania ocupată distrugerile sale brutale şi devastările din Fâşia Gaza, aşa cum o arată situaţia din oraşele Jenin şi Tulkram, precum şi din taberele de refugiaţi de acolo.

 


Foto: (c) Ali Sawafta / REUTERS


În total, 21 de palestinieni au fost ucişi la Jenin în timpul operaţiunii israeliene. Despre mulţi s-a spus că erau membri ai facţiunilor armate, dar unii erau civili neimplicaţi în lupte, printre care o fată de 16 ani ucisă de un lunetist în timp ce uita pe fereastră.

Vineri, mii de oameni, inclusiv mulţi bărbaţi care au tras focuri de armă în aer, au luat parte la funeraliile celor ucişi.

 


Foto: (c) Raneen Sawafta / REUTERS


Israelul a lansat pe 28 august o operaţiune militară ‘antiteroristă’ în mai multe oraşe şi aşezări palestiniene din nordul Cisiordaniei.

‘De o săptămână şi jumătate, (armata, Shin Bet şi paza de frontieră) întreprind activităţi antiteroriste în zona Jenin’, a scris armata într-un comunicat citat vineri de AFP, fără a anunţa însă sfârşitul operaţiunii denumite ‘Tabere de vară’.

 


Foto: (c) Ali Sawafta / REUTERS


‘Până astăzi, 14 terorişti au fost eliminaţi şi peste 30 de suspecţi au fost arestaţi’ la Jenin, adaugă textul, precizând că ‘patru lovituri aeriene au fost efectuate în zonă’.

‘Forţele de securitate israeliene continuă să acţioneze pentru a atinge obiectivele acestei operaţiuni antiteroriste’, a adăugat armata, fără alte precizări.AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri