CREȘTEREA NIVELULUI DUNĂRII, MOTIV DE ÎNGRIJORARE: AUTORITĂȚILE ÎN ALERTĂ PENTRU PREVENIREA INUNDAȚIILOR

Autoritățile române monitorizează îndeaproape întreg sectorul Dunării care traversează țara, în așteptarea unei viituri ce ar putea duce la creșterea semnificativă a nivelului apei până la finalul lunii septembrie. Potrivit specialiștilor, în perioada 28-29 septembrie, debitul Dunării va fi mai mult decât dublu față de valorile normale pentru această perioadă.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat joi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU) pentru a analiza situația hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic din amonte de România. Experții de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au informat că debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere în intervalul 18-19 septembrie, având valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).

Pe baza datelor actuale și a estimărilor prognostice primite din Ungaria și Serbia, se așteaptă ca debitele în secțiunea Baziaș să ajungă la valori maxime de 9200-9500 m3/s, în intervalul 28-29 septembrie. Deși sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire, specialiștii subliniază necesitatea unei monitorizări atente a evoluției situației hidrometeorologice.

Ministrul Mediului a solicitat reverificarea zonelor unde au existat probleme în trecut, precum breșe sau eroziuni de mal. Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au identificat unele puncte critice pe brațul Borcea al Dunării, care necesită o atenție sporită, cum ar fi zonele Bentu-Stelnica-Bordușani și Ciocănești.

Deși la nivelele prognozate în prezent nu se estimează depășirea coronamentelor digurilor pe niciun sector al Dunării, probleme pot apărea dacă viitura durează foarte mult. Autoritățile au demarat deja acțiuni preventive în zonele vulnerabile și au intensificat monitorizarea pe întreg sectorul Dunării.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri