BIDEN, DISCURS TRIUMFĂTOR LA ONU: „RĂZBOIUL LUI PUTIN A EȘUAT, UCRAINA ESTE ÎNCĂ LIBERĂ”

Preşedintele american Joe Biden a ținut marți un discurs plin de încredere la tribuna Adunării Generale a ONU, declarând că invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a eșuat și îndemnând Națiunile Unite să-și mențină sprijinul pentru Kiev până la obținerea victoriei. Printre rândurile audienței s-a numărat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urmează să susțină propriul discurs miercuri.

În cuvinte pline de optimism, Biden a subliniat eșecul planurilor lui Putin de a distruge Ucraina și de a slăbi NATO. „Vestea cea bună este că războiul lui Putin a eșuat. Ucraina este încă liberă”, a afirmat liderul de la Casa Albă, atrăgând atenția asupra consolidării Alianței Nord-Atlantice prin aderarea a doi noi membri, Suedia și Finlanda.

Referindu-se la decizia SUA de a sprijini puternic Kievul în fața invaziei rusești, Biden a pledat pentru menținerea acestui angajament până la restabilirea unei păci durabile. „Nu putem să ne uităm în altă parte și nu putem slăbi sprijinul pentru Ucraina până când nu obține o pace durabilă”, a declarat președintele american, subliniind importanța solidarității internaționale în fața agresiunii.

În același timp, Biden a lansat un avertisment împotriva extinderii conflictului în Liban, subliniind că „un război generalizat nu este în interesul nimănui”. El a făcut apel la încheierea unui acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, menționând propunerea comună a SUA, Qatarului și Egiptului, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU. „Acum este timpul ca părțile să finalizeze termenii, să readucă ostaticii acasă și să asigure securitatea Israelului și Gaza, libere de controlul Hamas”, a insistat Biden.

Într-o notă personală, Joe Biden a evocat parcursul său de jumătate de secol în funcții publice, de la alegerea sa ca senator în 1972, la vârsta de 29 de ani, până în prezent. El a subliniat că anumite lucruri sunt mai importante decât rămânerea la putere și că politicienii sunt în slujba cetățenilor, nu invers. „Să nu uităm niciodată că suntem aici pentru a sluji cetățenii”, a îndemnat Biden, în aplauzele asistenței.

Nu în ultimul rând, președintele american a pledat pentru reforma Consiliului de Securitate al ONU, una dintre temele centrale ale Adunării Generale. „ONU trebuie să se adapteze și să aducă noi voci, de aceea susținem o reformă a Consiliului de Securitate”, a afirmat Biden, subliniind necesitatea ca acest organism să se concentreze pe misiunea sa de a face pace.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri