IRAN AVERTIZEAZĂ: LIBAN NU TREBUIE SĂ DEVINĂ O NOUĂ GAZA, ÎN TIMP CE CONFLICTUL CU ISRAELUL ESCALADEAZĂ 

Președintele iranian Massoud Pezeshkian a lansat un apel către comunitatea internațională să nu permită transformarea Libanului într-un nou teatru de conflict, similar cu Fâșia Gaza, în contextul escaladării violențelor dintre Israel și mișcarea șiită Hezbollah. Declarațiile sale vin la o zi după ce bombardamentele israeliene soldate cu peste 550 de morți în Liban au zguduit regiunea.

Într-un interviu acordat canalului american CNN, Pezeshkian a subliniat că Hezbollah, aliat al Iranului, „nu poate rămâne singur împotriva unei țări care este apărată, susținută și aprovizionată de țările occidentale, țările europene și de Statele Unite”. El a făcut apel la comunitatea internațională să intervină pentru a preveni transformarea Libanului într-un nou front al conflictului israelo-palestinian.

Luni, raidurile aeriene israeliene împotriva pozițiilor Hezbollah din Liban au atins o intensitate fără precedent de la izbucnirea schimburilor de focuri transfrontaliere în urmă cu aproape un an. Potrivit autorităților libaneze, atacurile au provocat moartea a 558 de persoane, între care 50 de copii și 94 de femei. Armata israeliană a raportat, de asemenea, uciderea unui „număr mare” de luptători Hezbollah.

Escaladarea militară dintre Israel și Hezbollah a alimentat temerile privind izbucnirea unui război de amploare în regiune. În ultimele zile, frontul conflictului din Fâșia Gaza s-a deplasat spre Liban, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă conflagrație mai extinsă în Orientul Mijlociu.

Cu ocazia primului său discurs la Adunarea Generală a ONU, noul președinte iranian a acuzat Israelul că urmărește „extinderea” conflictului în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, el a insistat că Iranul nu dorește „destabilizarea” regiunii, subliniind că escaladarea violențelor „nu va aduce beneficii nimănui”.

Întrebat dacă Iranul va reacționa mai direct la acțiunile Israelului, Pezeshkian a evitat un răspuns clar. Cu toate acestea, ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a declarat pe rețeaua X că „Iranul nu va rămâne indiferent” și că țara sa este „alături de populațiile din Liban și Palestina”.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri