IOHANNIS PLEDEAZĂ PENTRU UN CONSILIU DE SECURITATE AL ONU EXTINS ȘI TRANSPARENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) la New York, miercuri, 25 septembrie 2024. În cadrul discursului, șeful statului a subliniat angajamentul țării noastre de a sprijini Ucraina și poporul său atât timp cât va fi necesar, în contextul războiului declanșat de Rusia. De asemenea, Iohannis a reiterat sprijinul necondiționat al României pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest conflict.

Președintele a evidențiat rolul crucial jucat de România în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile sale de la Dunăre și Marea Neagră. Totodată, el a făcut apel la statele membre ale ONU să respecte dreptul internațional și Carta ONU, exprimându-și sprijinul deplin pentru Inițiativa de Pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, considerată singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă.

Iohannis a pledat pentru o reformă a ONU, care să o facă mai eficientă, mai reprezentativă și mai accesibilă publicului. El a subliniat necesitatea unui Consiliu de Securitate extins, în care transparența și responsabilitatea să fie norma, nu excepția. De asemenea, președintele a insistat asupra importanței implicării tinerilor și a societății civile în procesul decizional al organizației.

În ceea ce privește conflictul din Fâșia Gaza, Klaus Iohannis a îndemnat la încetarea ostilităților, eliberarea ostaticilor și facilitarea transportului ajutorului umanitar pentru civili. El și-a exprimat susținerea pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri