O NOUĂ TAXĂ PE FACTURILE LA ENERGIE, ÎNCEPÂND CU 1 OCTOMBRIE: CONTRIBUȚIA LA RETEHNOLOGIZAREA VERDE

Consumatorii din România se vor confrunta cu o nouă taxă pe facturile la energie electrică, începând cu data de 1 octombrie. Toți furnizorii de energie vor fi obligați să includă în facturi contribuția la retehnologizarea verde a producției de energie, atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei noncasnici.

Deși introducerea unei noi taxe poate genera îngrijorare, impactul asupra consumatorilor casnici va fi relativ redus. Pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh, contribuția CfD va reprezenta un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună. Primele facturi care vor include această taxă vor fi emise în luna noiembrie 2024, moment în care consumatorii vor putea evalua mai clar efectele acestei schimbări.

Pe lângă noua taxă pe facturile la energie, apropierea iernii vine cu alte costuri pentru românii care dețin centrale termice. Aceștia sunt obligați prin lege să efectueze verificările tehnice înainte de venirea sezonului rece, pentru a preveni eventualele defecțiuni și a asigura funcționarea în siguranță a echipamentelor. Costul acestei operațiuni pornește de la 400 de lei, o sumă deloc neglijabilă pentru multe gospodării.

Proprietarii de centrale care nu respectă obligativitatea verificărilor tehnice nu doar că se expun unor amenzi substanțiale, dar își pun în pericol propria siguranță și pe cea a celor din jur. Funcționarea necorespunzătoare a centralelor poate duce la defecțiuni grave, scurgeri de gaze sau chiar incendii, punând în pericol viața și bunurile oamenilor.

Deși impactul noii taxe pe facturile la energie pare a fi redus pentru majoritatea consumatorilor, există îngrijorări cu privire la efectele cumulate ale scumpirilor asupra gospodăriilor vulnerabile. 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri