COVID XEC, NOUA TULPINĂ EXTREM DE CONTAGIOASĂ, SE APROPIE DE GRANIȚELE ROMÂNIEI: MEDICII AVERTIZEAZĂ ASUPRA RISCULUI IMINENT

O nouă tulpină COVID, denumită XEC, se răspândește rapid în Europa și ar putea deveni varianta dominantă a virusului în această toamnă. Deși nu a fost încă identificată oficial în România, medicii avertizează că apariția sa pe teritoriul țării este doar o chestiune de zile.

Varianta XEC, care a apărut inițial în Germania, a fost deja detectată în mai multe țări europene, printre care Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania. Potrivit medicului epidemiolog Alexandru Coman, de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor, este posibil ca tulpina să fi ajuns deja în România, dar să nu fi fost încă identificată din cauza simptomelor ușoare și a faptului că oamenii nu se mai testează și nu se prezintă la medic.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a subliniat dificultatea urmăririi evoluției noii tulpini, având în vedere că majoritatea oamenilor nu se mai testează atunci când prezintă simptome asemănătoare unei răceli, care se remit de la sine în două-trei zile. Acest comportament a fost observat și în cazul variantelor anterioare ale virusului.

Cu toate acestea, dr. Marinescu a precizat că, pentru moment, noua tulpină nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare majoră. 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri