ACORD ÎNTRE ROMÂNIA ȘI BANCA MONDIALĂ: 500 DE MILIOANE DE DOLARI PENTRU PREVENIREA ȘI REACȚIA RAPIDĂ LA DEZASTRE NATURALE

Un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre a fost semnat miercuri, 2 octombrie 2024, la Palatul Victoria, între ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.

Linia de finanțare, cu opțiune de tragere în următorii trei ani, are ca scop întărirea capacității României de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Acordul va permite țării să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență și se adaugă împrumutului de 650 de milioane de dolari aprobat de Banca Mondială în luna iulie pentru susținerea politicilor de dezvoltare.

Ministrul Finanțelor a subliniat că angajamentul semnat vizează protejarea cetățenilor și pregătirea pentru un răspuns rapid și eficient în momente critice, precum inundațiile recente care au afectat locuințele, infrastructura și viețile oamenilor. Boloș a evidențiat buna colaborare a României cu Grupul Băncii Mondiale în ce privește reformele prevăzute în PNRR și proiectele din domeniile educației, sănătății și asistenței sociale.

Directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anshula Kant, a declarat că acordul va sprijini eforturile României de a identifica și reduce sistematic efectele schimbărilor climatice și dezastrele. Ea a menționat că proiectul este un exemplu de inovare și evoluție a Grupului Băncii Mondiale pentru a satisface nevoile actuale ale țărilor client.

De asemenea, a fost lansat și noul Cadru de Parteneriat de țară al Băncii Mondiale cu România pentru perioada 2025-2029, care se va concentra pe dezvoltarea instituțională, tranziția digitală și tranziția verde.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri