EXPERTUL CARE A NEGAT EXISTENȚA CICLONULUI ASHLEY AVERTIZEAZĂ ASUPRA UNUI CICLON AUTENTIC, ÎN WEEKEND, ÎN ROMÂNIA

După o perioadă de vreme stabilă, un nou episod de precipitații este așteptat să ajungă în România la finalul săptămânii, conform explicațiilor oferite de doctorul în climatologie Lucian Sfîcă, cadru didactic la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Spre deosebire de presupusul ciclon Ashley, pe care l-a catalogat drept „o găselniță pur românească”, Sfîcă afirmă că de această dată cauza precipitațiilor va fi un ciclon autentic, format în Golful Genovei, leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni.

Climatologul a precizat că acest ciclon, denumit Finny de către germani și Cassandra de către italieni, va fi ușor de recunoscut pe hărțile sinoptice datorită valorilor joase de presiune din centrul său, care vor coborî probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică. De asemenea, ciclonul va prezenta un sistem frontal clasic, cu front cald și rece, ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polară.

Se estimează că traiectoria ciclonului va fi una panonică, aducând precipitații în principal în vestul țării, cu posibilitatea formării unor nuclee secundare la nivelul României. Sfîcă a subliniat importanța acestor cicloni mediteraneeni autentici, specifici semestrului rece din an, ca sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România. Numărul redus al acestor cicloni în iernile precedente a contribuit la amplificarea episoadelor de secetă din timpul primăverilor și verilor trecute.

Climatologul a menționat că, în contextul precipitațiilor din luna septembrie, ar fi ideal ca și regiunea Olteniei să primească cantitățile necesare de precipitații pentru a anula deficitul de apă din sol. Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va determina dacă acesta va rezolva deficitul de apă din sol din Oltenia sau va amplifica excedentul deja existent în estul țării, cu potențiale consecințe meteorologice.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri