SUTE DE MII DE ROMÂNI CARE STAU LA CASĂ RISCĂ SĂ PLĂTEASCĂ PÂNĂ LA 600 DE LEI LUNAR PENTRU ÎNCĂLZIRE ÎN ACEASTĂ IARNĂ.

Aproximativ 3,5 milioane de locuințe din mediul rural din România sunt încălzite cu sobe pe lemne, iar în această iarnă proprietarii acestora ar putea plăti facturi la căldură de până la 600 de lei lunar, avertizează specialiștii.

Mulți români sunt nevoiți să folosească sobe pentru încălzire din cauza lipsei conectării la rețeaua de distribuție a gazelor naturale în numeroase localități. Alții au optat pentru centrale pe lemne ca metodă de încălzire.

Deși reprezentanții Romsilva susțin că au suficiente stocuri de lemne la prețuri similare cu anul trecut (280 de lei pe metrul cub, fără TVA), furnizorii privați practică prețuri considerabil mai ridicate.

Specialiștii estimează că, pentru o locuință, costurile de încălzire pe durata unui sezon pot ajunge la aproximativ 3.000 de lei, din cauza sobelor vechi și ineficiente folosite în multe case. Aceste costuri variază în funcție de numărul de camere încălzite, dimensiunea casei și condițiile meteo. În medie, românii care folosesc lemne pentru încălzire ar putea plăti 600 de lei lunar, dacă sezonul de încălzire durează cinci luni.

Familiile defavorizate pot beneficia de ajutor de stat pentru încălzirea locuinței și plata facturilor la energie electrică, prin depunerea cererilor necesare la primăria locală. Ajutorul este destinat persoanelor cu venituri de până la 1.386 de lei pe membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoanele care locuiesc singure.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri