ADOPȚII ÎN CREȘTERE ÎN ROMÂNIA: TOT MAI MULȚI COPII GĂSESC O FAMILIE

Numărul românilor care adoptă copii este în continuă creștere, o veste îmbucurătoare care reflectă o schimbare pozitivă în mentalitatea societății. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în primele șase luni ale anului curent, aproape 3.000 de români au devenit părinți adoptivi, o cifră apropiată de totalul adopțiilor din 2023 și semnificativ mai mare decât în 2022.

Un aspect important este faptul că tot mai multe familii sunt deschise să ofere un cămin copiilor mai mari de 6 ani sau celor care au frați, categorii considerate anterior „greu adoptabile”. Această tendință demonstrează o mai mare flexibilitate și înțelegere din partea potențialilor părinți adoptivi, care pun accentul pe nevoile copiilor și nu pe criterii restrictive de vârstă.

„Vedem că oamenii sunt deschiși să elimine din criteriile restrictive, pe fond de vârstă și nu numai. Se orientează către grupul de frați sau surori, vedem părinți care sunt dispuși să adopte chiar și copii care necesită o oarecare mai multă atenție”, a declarat Rareș Petru Achiriloaie, Președinte ANPDCA, conform Știrileprotv.ro.

Experiența Florentinei și a soțului ei, care au adoptat anul trecut două surori în vârstă de 8 și 11 ani, este un exemplu elocvent al acestei schimbări de paradigmă. „A fost dragoste la prima vedere”, mărturisește Florentina, subliniind importanța conexiunii emoționale și a dorinței de a oferi un cămin stabil și iubitor copiilor.

Specialiștii din sistemul de protecție a copilului confirmă această tendință pozitivă, remarcând o mai mare deschidere din partea părinților adoptivi către copiii cu nevoi speciale sau cu istorii de viață complexe.

„Sunt părinți mai flexibili, mai pregătiți și mai informați cu privire la istoria copilului adoptabil. Mai deschiși spre a face față provocărilor creşterii copilului de vârstă mai mare”, a afirmat Manuela Amarii, Coordonator Compartiment Adopții, DGASPC Iași.

Integrarea unui copil adoptat în noua familie necesită timp și efort, iar specialiștii estimează că perioada de acomodare poate dura cel puțin șase luni. Cu toate acestea, satisfacțiile și bucuriile oferite de creșterea unui copil adoptat sunt incomensurabile.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri