Rusia evacuează un oraș din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Rusia a stârnit panică timp ce evacuează un oraș din apropierea centralei nucleare Zaporojie, a declarat un oficial ucrainean. Oamenii sunt nevoiți să părăsească 18 așezări din regiune înainte de ofensiva anticipată de la Kiev, transmite BBC.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a avertizat că ar putea avea loc un ”accident nuclear grav”. Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că situația de la uzina Zaporojie ”devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”.

Potrivit acestuia, experții AIEA de la fabrică ”au primit informații că evacuarea anunțată a locuitorilor din orașul apropiat Energodar – unde locuiește majoritatea personalului fabricii – a început”.

Vineri, șeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balițki, a declarat că ”în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardarea așezărilor aproape de linia frontului”.

”De aceea am luat decizia de a evacua în primul rând copiii și părinții, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și pacienții din spital”, a scris el pe rețelele de socializare.

În martie, AIEA a avertizat că centrala funcționează cu generatoare diesel pentru a menține funcționarea sistemelor vitale de răcire, după deteriorarea liniilor electrice.

Duminică, statul major ucrainean a declarat că civilii sunt evacuați în orașele Berdiansk și Prymorsk, mai departe în interiorul teritoriului deținut de Rusia.

Primarul exilat al Melitopolului, Ivan Fedorov, a scris pe Telegram că magazinele din zonele evacuate au rămas fără bunuri și medicamente.

El a mai spus că spitalele scot pacienții în stradă, pe fondul temerilor că alimentările cu electricitate și apă ar putea fi suspendate dacă Ucraina atacă regiunea.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri