SURSE Ministrul Muncii vrea creşterea vârstei de pensionare ca să stabilizeze sistemul de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, le-a spus liderilor Coaliţiei de guvernare că doreşte creșterea vârstei de pensionare pentru a stabiliza sistemul de pensii.

Potrivit surselor, ministrul Muncii ar vrea creşterea graduală a vârstei de pensionare. Cel puţin aşa ar fi spus în spatelor uşilor închise de la Palatul Victoria.

Marius Budăi discută luni cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi cu premierul Nicolae Ciucă, după negocierile cu oficialii de la Comisia Europeană la Bruxelles.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, ar fi găsit, potrivit unor surse, soluțiile pentru reforma pensiilor speciale.

Printre acestea se numără reducerea progresivă a ratei de înlocuire pensie-salariu, dar și creșterea treptată a vârstei de pensionare, conform Antena 3.

Așa cum se întâmplă în cazul femeilor, când vârsta de pensionare crește treptat până în 2030, așa s-ar putea întâmpla și în rândul beneficiarilor de pensii speciale.

Înainte de această întâlnire însă, Ministerul Fondurilor Europene, condus de liberalul Marcel Boloș, a transmis un comunicat de presă cu privire la concluziile de la Bruxelles.

Marcel Boloș spunea acolo că pensiile speciale vor fi aliniate la principiul contributivităţii. Este o cerință fermă din partea Comisiei Europene.

Surse de la Comisia Europeană au precizat că au cerut oficialilor de la București să se asigure că vârsta de pensionare va crește.

De exemplu, cei care au intrat în sistem după 2018 să aibă vârsta de pensionare 65 de ani.

Tot Comisia Europeană a cerut să fie eliminate pensii care sunt acordate unor categorii restrânse, precum funcționari, parlamentari sau angajați ai Curții de Conturi.

Se caută soluții acum la Palatul Victoria, pentru că de reforma pensiilor speciale depinde și rotativa guvernamentală.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că până când nu va fi încheiat acest jalon din PNRR, nu va prelua guvernarea.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri