Alertă alimentară: Produs consumat de români, retras de la comercializare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un anunț de rechemare a unui produs sub suspiciunea prezenței unei substanțe nocive într-una din legumele conținute.

Producătorul ARDO NV a inițiat rechemarea de la consumatori a produsului Ardo Mix 2,5 kg COD, lot 243044, cu dată de expirare 13.02.2025, anunță ansvsa.ro.

Decizia este luată ca măsură de prevenție, existând suspiciunea potențială de prezență a alcaloidului solanină în cartoful din mixul de legume WOK.

Din grijă față de consumatori, SC MACROMEX SRL recomandă clienților care au achiziționat produsele menționate mai sus să NU le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în oricare magazine din care au fost cumpărate.

Solanina este un alcaloid sterolic toxic, având o structura de 27 atomi de carbon. Din cauza faptului că acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi. Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri