RĂZBOI ÎN UCRAINA. Imagini din satelit cu distrugerea Barajului din sudul Ucrainei

Marele baraj de la Nova Kahkova, construit în epoca sovietică în sudul Ucrainei, în 1956, a fost aruncat în aer marți, provocând pagube uriașe și inundarea mai multor localități din zona de război, controlată de ruși. Barajul de pe râul Dnipro se află la aproximativ 30 km est de orașul Herson și are 30 de metri înălțime și sute de metri lățime. După explozie, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului. Prin acesta este alimentată cu apă peninsula Crimeea, anexată ilegal de ruși din 2014,  și centrala nucleara de la Zaporojie. Mii de oameni au fost evacuați.

Ministrul apărării ucrainean – Oleksii Reznikov a transmis pe contul său de Twitter că imaginile surprinse prin satelit „seamănă cu un film post-apocalipsă de la Hollywood. Aceasta este realitatea lumii ruse. Iar autorii acestei crime de război, o altă crimă împotriva umanității, vor apărea în fața Curții Penale Internaționale. Asta poate să garanteze Ucraina”.

Noile imagini din satelit arată efectele asupra caselor localnicilor din Herson în urma inundațiilor extinse de-a lungul râului Dnipro, între Nova Kakhovka și Golful Dniprovska, la sud-vest de Herson, provocate prin explozia Barajului.

În regiunea Herson, 80 de sate și orașe au fost inundate. Iar orașul Nova Kahkova este sub ape.

În timp ce agenția de informații militare a Ucrainei susține că forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică”, Kremlinul respinge vehement varianta Kievului și a Occidentului. 

Volodimir Zelenski a cerut ”lumii să reacţioneze” şi a acuzat Rusia de ”cea mai mare catastrofă de mediu provocată de om în Europa de decenii”. Președintele ucrainean susține că Rusia a minat cu luni înainte acest baraj

Iar Kremlinul denunță act de ”sabotaj deliberat” al Kievului.

”Este vorba, fără echivoc, de un act de sabotaj deliberat al părţii ucrainene, planificat şi realizat la ordinul Kievului”, a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri