Decizie crucială în aderarea la Spațiul Schengen a fost luată în cazul României și Bulgariei la Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne de la Luxemburg.
Consiliul Schengen a anunțat că „va fi acordată o atenție sporită ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România în următorul ciclu 2023-2024”.
Asta au decis miniștrii de interne din țăriel Schengen, la Consiliul JAI de la Luxembrug, 8-9 iunie 2023, împreună cu omologii lor din țări UE care nu fac parte din Schengen: România, Bulgaria, Cipru și Irlanda.
„Responsabilii de siguranța frontierelor din cele 23 de state membre ale UE și din țările membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au discutat despre starea generală a spațiului Schengen, pornind de la recentul raport al Comisiei Europene.
Miniștrii au convenit asupra aspectelor care ar trebui să facă obiectul unei atenții speciale din partea Consiliului Schengen pentru ciclul 2023-2024:
– ridicarea controalelor la frontierele cu Bulgaria și România;
– creșterea eficienței sistemelor de returnare;
– intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri;
– consolidarea activității privind migrația și gestionarea frontierelor”, potrivit unui comunicat oficial după Consiliul JAI.
S-a discutat și despre monitorizarea regimurilor fără vize, iar ministrii de interne au cerut o abordare mai strategică a politicii UE în materie de vize.
Au salutat planul Comisiei Europene legat de propunerea legislativă, pentru al doilea semestru din 2023, pentru eficientizarea mecanismului de suspendare a vizelor.
Acest lucru ar trebui să doteze UE cu un instrument mai bun pentru a contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize și pentru a reduce puternic migrația neregulamentară în UE, declanșată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiți de vize.
Bruxelles a cerut în repetate rânduri în ultimul an aderarea României ți Bulgariei în Spațiul Schengen. Lărgirea Schengen cu țara noastră și Bulgaria a fost respinsă la Consiliul JAI din 8-9 decembrie 2022, prin votul negativ al Austriei, în cazul României, și al Olandei, ultima votând la pachet, fiind împotriva aderării Bulgariei.
Comisia Europeană a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei. Iar comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reiterat înaintea acestei reuniuni a Consiliului JAI angajamentul său ca România și Bulgară să devină membre ale spațiului de liberă circulație în acest an.
Tot înaintea acestei întâlniri organizate sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeană a salutat, miercuri, progresele înregistrate în ultimele trei luni de la demararea proiectelor pilot din Bulgaria și România privind bunele practici și experiențele acumulate de cele două țări în domeniile azilului, returnărilor, gestionării frontierelor și cooperării internaționale.