RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul susține că a eliberat 7 localități de sub ocupația trupelor ruse

Oficialii ucraineni susțin că au preluat administrația a șapte sate care s-au aflat până acum sub ocupația trupelor Federației Ruse.

„Au fost eliberate şapte sate”, a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojia.

Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojia, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk.

Rușii au lansat un atac ”masiv cu rachete” asupra orașului Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, susțin autoritățile ucrainene. În urma atacului sunt mai mulți morți și răniți, potrivit Reuters.

Exploziile au ucis trei persoane, iar alte 25 au fost rănite, potrivit primelor informații De asemenea infrastructura civilă a fost deteriorată, au declarat marți dimineață oficialii ucraineni.

„Un atac masiv cu rachete asupra Kryvyi Rih…. Există morți și răniți”, a comunicat Serhiy Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram.

”Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare într-un bloc de apartamente de cinci etaje”, a mai spus Serhiy Lysak.

„Sunt încă oameni sub dărâmăturile unei clădiri. A fost un incendiu acolo”, a spus Lysak, dând cifrele preliminare ale victimelor.

Primarul orașului, Oleksandr Vilkul, a spus că se crede că cel puțin șapte persoane sunt prinse sub dărâmături, fără a oferi mai multe detalii.

”Nu este clar câte rachete au lovit orașul. Mai multe clădiri civile au fost lovite.” a declarat Oleksandr Vilkul.

Krivîi Rih, cu o populaţie de 635.000 de locuitori şi situat la aproximativ 440 de kilometri sud de Kiev, este oraşul natal al preşedintelui ucrainean Voldomir Zelenski.

Acesta a arătat, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că „rachetele teroriste, criminalii ruşi îşi continuă războiul împotriva clădirilor rezidenţiale, a oraşelor obişnuite şi a oamenilor. Din păcate, există morţi şi răniţi. Operaţiunea de salvare în Krivîi Rih continuă”.

„Condoleanţele mele tuturor celor care şi-au pierdut pe cei dragi! Teroriştii nu vor fi niciodată iertaţi şi vor fi traşi la răspundere pentru fiecare rachetă pe care o lansează”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Marți, sirenele de raid aerian au pornit pe tot teritoriul Ucrainei. Oficialii militari de la Kiev au declarat că forțele de apărare aeriană au distrus toate rachetele rusești care vizau capitala ucraineană.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că a plecat în Ucraina, unde intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și să prezinte un program de asistență după „inundația catastrofală” a centralei hidroelectrice Kahovka, relatează BBC.

De asemenea, intenționează să evalueze situația de la centrala nucleară Zaporojie și să asigura rotația experților agenției la centrala nucleară.

Distrugerea barajului centralei hidroelectrice Kakhovskaia amenință siguranța centralei nucleare Zaporojie, deoarece apa din rezervor era folosită pentru răcirea reactoarelor, care acum scade catastrofal.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri