Război în Ucraina – Ziua 512 – Rusia continuă să utilizeze hrana ca mijloc de șantaj la nivel global

Moscova a denunțat continuu presupusa nerespectare a anumitor aspecte ale Acordului de deblocare a transportului de cereale din Ucraina peste Marea Neagră.

Război în Ucraina – Rusia a venit cu condiții pentru a continua acordul de transport cereale din Ucraina peste Marea Neagră. În continuare, iată solicitările Rusiei pentru a reveni în Acord, conform informațiilor apărute în presa europeană:

SISTEMUL BANCAR: Rusia solicită ca băncilor și instituțiilor sale financiare să li se permită accesul la sistemul bancar internațional SWIFT, de unde au fost excluse după declanșarea ofensivei din Ucraina în 2022.

EXPORTUL RUSESC: Moscova afirmă că sancțiunile îngreunează livrările sale de produse agricole și îngrășăminte.

PIESE DE SCHIMB AGRICOLE: Industria agricolă din Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume împreună cu Ucraina, se confruntă cu o penurie de piese de schimb pentru mașini și industrie, precum și cu probleme în asigurarea transportului naval.

GAZELE NATURALE: Rusia solicită punerea în funcțiune a gazoductului care leagă orașul rus Togliatti de orașul-port ucrainean Odesa, utilizat pentru exportul de amoniac, un ingredient cheie pentru îngrășăminte.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea de a se reîntoarce în Acordul pentru cereale dacă solicitările Rusiei vor fi acceptate. Potrivit agenției Tass, liderul de la Kremlin afirmă că Rusia este pregătită să înlocuiască grâul ucrainean pe piața mondială prin donații și vânzări.

UPDATE: Potrivit Washington Post, companiile din Kârgâzstan furnizează Rusiei echipamente și electronice prin evitarea sancțiunilor occidentale. Aceste companii profită de cererea Rusiei pentru componente asiatice și europene necesare pentru drone și piese de avioane, care nu pot fi obținute direct din cauza sancțiunilor. Volumul total al exporturilor din Kârgâzstan către Rusia a crescut cu 250% față de anul precedent, înainte de invazia Ucrainei. Administrația Biden se pregătește să impună sancțiuni împotriva Kârgâzstanului în răspuns la aceasta, probabil începând cu această săptămână.

UPDATE: Kievul anunță că a avut o „conversație productivă” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la facilitarea exporturilor agricole ucrainene. Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmigal, a menționat pe Twitter că s-au discutat măsuri pentru simplificarea procedurilor, dezvoltarea unor noi puncte de trecere a frontierei și rute de transport.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri