Ministrul Educației: Peste 5.600 unități de învățământ vor fi modernizate cu banii din PNRR

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus miercuri, 26 iulie, că unul dintre momentele importante pentru viitorul educației din România este semnarea contractelor de finanțare prin PNRR pentru dotarea școlilor.

Deca a precizat că investițiile vor îmbunătăți infrastructura educațională. „Peste 5.600 de unități de învățământ vor fi modernizate vizibil”, spune ea.

„Avem peste 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar, palate şi cluburi ale copiilor, precum şi centre de resurse şi asistenţă educaţională care se vor moderniza vizibil. Ele urmează să primească mobilier nou, să fie dotate cu laboratoare de informatică, de ştiinţe, cu laboratoare multidisciplinare, cabinete şcolare, de discipline, săli de sport, ateliere de practică şi echipamente IT”, a spus Ligia Deca.

Peste un miliard de euro pentru școlile din România

În această măsură de modernizare se va investi o sumă de peste un miliard de euro și „are în spate un traseu mai lung”, menționând totodată că a început odată cu proiectul „România educată”, iar mai apoi fiind cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit Agerpres.

„Prin eforturile guvernelor coaliţiei, reuşim să vedem semnate contractele şi apoi ele să producă efecte în fiecare şcoală şi în fiecare sală de clasă. Investiţiile despre care vorbim astăzi sunt necesare şi pentru realizarea reformelor din pachetul de legi ale educaţiei. Infrastructura educaţională adecvată permite aplicarea noilor metode pedagogice, crescând motivaţia elevilor, dar şi a cadrelor didactice pentru un învăţământ inclusiv de calitate”, a adăugat ministrul.

Cadrele didactice vor beneficia de aceste contracte de finanțare

Și profesorii vor beneficia de noi materiale didactice prin intermediul contractelor de finanțare, „fiindcă este nevoie ca toţi dascălii să aibă cele necesare pentru a-şi desfăşura activităţile cu elevii, inclusiv activităţile extracurriculare şi cele sportive”.

„De asemenea, o componentă importantă a investiţiilor ce vor fi realizate în urma acestor contracte o reprezintă dotarea atelierelor de practică din învăţământul tehnologic, sprijinind astfel implementarea unei alte reforme din noile legi ale educaţiei şi anume crearea unei rute profesionale complete pentru toţi elevii care doresc şi pot să-şi continue studiile în învăţământul tehnic superior”, a mai spus Ligia Deca.

Potrivit Ligiei Deca, aceste investiții „reprezintă un bun prilej pentru ţara noastră de a fructifica fondurile destinate relansării post pandemice într-una dintre investiţiile cele mai rentabile pentru o societate, investiţia în educaţie şi în copii”.

„Ţine de noi să ne asigurăm că fondurile alocate prin PNRR pentru învăţământ vor fi utilizate cu succes pentru ca în anii următori să vedem rezultate concrete ale acestor acţiuni”, a adăugat Ligia Deca.

În perioada următoare vor exista și alte contracte de finanțare, potrivit ministrului Educației, vorbind despre investițiile în campusurile de învățământ dual, microbuze școale, construcția de noi școli sustenabile, verzi. Ligia Deca spune că pe viitor vor fi semnate alte 4.000 de contracte.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri