Anchete după tragedia din Botoșani: Colegiul Medicilor s-a autosesizat – Medicii de gardă, audiați 6 ore după moartea Alexandrei Ivanov

Colegiul Medicilor din România anunță că s-a autosesizat în cazul tragic de la Spitalul Județean Botoșani, unde Alexandra Ivanov, gravidă în 13 săptămâni, a murit după ce nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale. A fost deschisă o anchetă disciplinară, a precizat CMR, după ce tânăra femeie de 25 de ani și-a dat ultima suflare după 7 ore de chinuri, lăsată singură pe patul de spital. Iar medicii, asistentele și infirmierele care au fost de gardă în acele ore și au ignorat-o total au fost audiați timp de mai multe ore pentru a da explicații despre lipsa măsurilor în acest caz dramatic.

Primele măsuri după cazul tragic al femeii de 25 de ani, însărcinată în 13 săptămîni cu al patrulea copil, care a fost lăsată să moară pe patul de spital. Alexandra Ivanov nu a avut parte timp de 7 ore, de la internarea la Spitalul „Mavromati” din Botoșani, de vreo intervenție pentru a-i opri suferința din partea cadrelor medicale de gardă. A murit, singură, în chinuri, la sfârșitul săptămânii trecute, în dimineața zilei de 18 august.

Personalul medical care era de gardă în noaptea în care Alexandra a venit la spital și a fost lăsată să moară a stat aproape șase ore la audieri, relatează Realitatea PLUS. Atât medicii, cât și asistentele și infirmierele au fost chemați să dea explicații.

Colegiul Medicilor din România a anunţat, de miercuri, că instituţia s-a autosesizat, prin colegiul teritorial din Botoşani, şi face anchete disciplinare cu privire la medicii implicaţi în cazul de la Maternitatea ”Mavromati” din Botoşani, unde Alexandra Ivanov, o tânără cu sarcina oprită din evoluţie, a murit după ce timp de şapte ore nimeni nu a îngrijit-o, potrivit stiribotosani.ro.

”Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorităţi şi factori de decizie, instituţii, organizaţii, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariţie a situaţiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfăşurare pot să aducă şi vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Esenţial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătăţirea cadrului legal şi de funcţionare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire şi de protejare a celor implicaţi, pacienţi şi medici, deopotrivă”, transmite, printr-un anunţ postat pe Facebook, miercuri după-amiază, Colegiul Medicilor din România.

Între timp fostul șef al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței este noul manager al Spitalului Județean Botoșani. Ea a fost în centrul unui scandal în timpul pandemiei când figura cu 16 gărzi pe lună în două spitale și era și șefă DSP, potrivit Realitatea PLUS. Angel Călin, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, a fost eliberat din funcţie, la cinci zile după moartea Alexandrei.

Alexandra Ivanov a murit de edem pulmonar, ca urmare a unei insuficiențe cardio-respiratorii, potrivit certificatului medical constatator al decesului. În plus, în document se precizează ce a stat la orginie: „sarcină oprită oprită în evoluție complicată infecțios”.

Cazul este investigat acum de Poliție, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Ministerul Sănătății.

 

Măsuri luate de Ministerul Sănătății, aunțate de Alexandru Rafila

 

Iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că s-a început o anchetă și au fost sesizate alte insitutuții pentru investigarea cazului.

„Acest eveniment nu a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie”, a declarat Alexandru Rafila.

După ce informații despre decesul pacientei gravide I.A. au fost făcute publice în presă, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au efectuat verificări la sediul Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati”. Aceste verificări au scos la iveală mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul medical prezent în unitatea spitalicească în ziua incidentului.

„În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”, potrivit Ministerului Sănătății.

Proteste la Botoșani, după moartea Alexandrei Ivanov

Protestele în stradă au continuat miercuri seară, 23 august, pentru a cincea zi consecutiv, după decesul tinerei femei. Oamenii cer dreptate pentru Alexandra, tânăra moartă la maternitate după ce a fost lăsată să agonizeze 7 ore. 

În fața Spitalului, oamenii au ieșit în stradă pentru a cincea zi consecutiv și au cerut să se facă dreptate pentru Alexandra. Zeci de persoane s-au alăturat familiei gravidei moarte și au venit în coloane de mașini, cu claxoanele pornite spre spital. Aproximativ 300 de mașini au participat la marșul de protest.

Amănunte, foto și video, AICI

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri