Un grup de cercetători a confirmat valabilitatea regulii care ajută la protejarea ochilor obosiţi de prea multe ecrane.
Lucrul la computer timp de multe ore pe zi poate duce la diverse probleme oculare, cum ar fi dureri de cap, vedere înceţoşată, ochi uscaţi şi iritaţi. Toate simptomele de oboseală digitală a ochilor, o afecţiune din ce în ce mai răspândită în rândul celor care îşi petrec cea mai mare parte a timpului uitându-se la un ecran.
Din fericire, există o metodă simplă şi eficientă de a preveni sau atenua acest tip de tulburări vizuale: este aşa-numita regulă 20-20-20.
Despre ce e vorba? Regula 20-20-20 presupune o pauză de 20 de secunde de la ecranul computerului, la fiecare 20 de minute de utilizare, căutând acele 20 de secunde la un obiect aflat la cel puţin 20 de picioare (aproximativ 6 metri) distanţă.
Deci, practic, la fiecare 20 de minute trebuie să-ţi aminteşti să te uiţi în altă parte de la monitor şi să-l fixezi pe ceva departe, de exemplu în afara ferestrei sau în spatele camerei, pentru doar 20 de secunde.
Un timp foarte scurt, dar poate face o mare diferenţă. Motivul pentru care acest mic truc este eficient în prevenirea tulburărilor vizuale induse de computer este de înţeles: atunci când ne uităm la un obiect apropiat, cum ar fi un ecran, ochii noştri trebuie să se concentreze continuu, iar muşchii obosesc.
De asemenea, avem tendinţa de a clipi mai puţin de jumătate (15 pe minut), ceea ce provoacă uscarea ochilor. Însă, concentrându-ţi privirea pe ceva îndepărtat, muşchii responsabili de focalizare se pot relaxa, iar pleoapele au timp să clipească şi să lubrifieze ochii.
Un studiu al Colegiului de Sănătate şi Ştiinţe ale Vieţii al Universităţii Aston (Marea Britanie) în colaborare cu Universitatea din Valencia (Spania) a susţinut validitatea ştiinţifică a regulii 20-20-20.
Cercetătorii au recrutat un grup de 29 de persoane care s-au plâns de diferite simptome de oboseală digitală a ochilor, cum ar fi dureri de cap, vedere înceţoşată şi ochi uscaţi. Timp de două săptămâni, la fiecare 20 de minute de utilizare a computerului, un software le-a reamintit participanţilor să practice regula 20-20-20.
Rezultatul a fost o scădere clară a simptomelor deranjante după 2 săptămâni de aplicare a regulii. Din păcate, odată ce am încetat să mai folosesc software-ul de memento, vechile probleme cu ochii au revenit în doar o săptămână. Dar, potrivit cercetătorilor, acest lucru nu face decât să confirme beneficiul practicării regulate a regulii 20-20-20.
James Wolffsohn, profesor de optometrie la Universitatea Aston explică: „Plănuim să efectuăm studii pe termen lung pentru a vedea dacă putem învăţa pleoapele să clipească mai des în timpul vizionării digitale, pentru a ajuta la atenuarea acestei probleme cronice, fără a fi nevoie să li se amintească să facă asta”.
Chiar dacă cercetarea a folosit un instrument tehnologic specific, este posibil să vă reamintiţi în mod independent să vă odihniţi ochii în mod regulat. Se setează un cronometru sau un memento pe smartphone, programat să sune la fiecare 20 de minute.
La semnal, te uiţi departe de ecran şi te uiţi la un punct îndepărtat timp de 20 de secunde, relaxându-ţi muşchii ochilor. Iar acesta, întăreşte expertul, „este cel mai simplu mod de a ne aminti să luăm pauze regulate pentru binele ochilor noştri”.
Sursa: Newsinn