Metoda era folosită de agenţii KGB pentru a ucide. Cum ar fi fost ucis Navalnîi

Potrivit Times, opozantul rus ar fi primit un pumn în inimă, după ce a fost supus îngheţului, fiind vorba despre un posibil caz de „commotio cordis”.

Potrivit Times, care îl citează pe Vladimir Osecin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, ar fi fost ucis cu un pumn în inimă, o tehnică utilizată de către agenţii forţelor speciale KGB, după ce a fost expus timp de mai multe ore la condiţii de îngheţ.

Potrivit lui Osecin, care citează o sursă care lucrează în colonia penitenciară arctică unde Navalnyîi a murit vinerea trecută, vânătăile găsite pe corpul adversarului sunt compatibile cu tehnica „single punch”.

Pumnul la inimă este considerat o manevră de urgenţă, recomandată doar în absenţa unui defibrilator, şi constă într-o singură lovitură la stern, la înălţimea inimii, la o distanţă de aproximativ 20 de centimetri. Manevra trebuie efectuată o singură dată în 30 de secunde de la debutul stopului cardiac.

Potrivit Times, totuşi, tehnica atacului de cord este învăţată de agenţii KGB ca să omoare, iar victimele sunt expuse mai întâi la temperaturi de îngheţ, pentru a slăbi muşchiul inimii. Traumele nepenetrante, chiar dacă nu sunt deosebit de violente, pot provoca un eveniment foarte rar în viaţa de zi cu zi, numit commotio cordis.

Este un eveniment extrem de rar care afectează în principal sportivii tineri (mai des la subiecţii slabi). A făcut vâlvă cazul unui băiat englez care a murit în 2017 după ce a primit o minge în inimă care i-a provocat commotio cordis.

Poţi fi lovit de mii de ori de o minge de fotbal, fără să se întâmple nimic. Există doar o fracţiune de secundă în fereastra ciclului cardiac în care accidentul vascular cerebral poate provoca stop cardiac, adică în timpul fazei timpurii a repolarizării ventriculare, o fază care poate dura între 20 şi 40 de milisecunde. Aceasta este aproape întotdeauna o situaţie fatală.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri