Canicula distruge culturile fermierilor din Europa de Est. Cât de afectată este România

Analiștii au declarat că un val de căldură care se va extinde în toată Europa în această săptămână va afecta semnificativ recoltele de vară din sud-estul Europei, în timp ce va aduce vești bune pentru fermierii din cealaltă parte a regiunii, care au fost afectați de inundațiile provocate de ploile prelungite.

Meteorologii prognozează săptămâna aceasta temperaturi arzătoare în cele mai multe părți ale Uniunii Europene, la fel cum căldura record și vremea uscată amenință recoltele din alte regiuni majore de creștere la nivel mondial, lovind livrările mondiale și împingând prețurile mai mari, scrie Reuters.

Vremea este esențială pentru culturi, deoarece recolta se apropie în emisfera nordică și orice semn de deteriorare sau ușurare poate face ca prețurile să se schimbe. Rapoartele privind randamentul ridicat și aversele din câmpurile de grâu uscate din Rusia, cel mai important exportator, au făcut ca prețurile globale la grâu să coboare maximele din ultimele 10 luni în ultimele săptămâni.

Recoltele de vară din Europa de Est și Balcani, în principal în al doilea mare producător de porumb din UE, România, au fost cel mai expuse riscului de canicula, care urmează să continue încă o săptămână sau două, au spus analiştii.

„Ne apropiem de o etapă critică”

„Ne apropiem de o etapă critică. O săptămână va duce deja la o scădere a producției. Dacă vor fi două săptămâni așa, vor fi pagube majore și ar putea merge foarte repede”, a declarat Vincent Braak, analist la consultanța Strategie Grain.

Strategie Grains și-a redus deja prognoza pentru recolta de porumb din UE 2024 la începutul acestei luni.

Monitorul european al culturilor MARS și-a redus luni estimarea producției pentru culturile de porumb și floarea soarelui din România sub media pe cinci ani, spunând că vremea uscată de durată le face foarte vulnerabile la condițiile uscate și calde.

În schimb, vremea caldă și uscată așteptată este binevenită în partea de vest a UE, unde culturile au suferit din cauza precipitațiilor excesive și prelungite încă din toamnă.

„Fermierii francezi vor fi încântați. La asta se așteptau de ceva vreme pentru a-și da un impuls recoltelor”, a spus Braak.

Vremea caldă și însorită va fi binevenită și în Germania, Danemarca și Polonia, a spus un analist german de cereale.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri