Președintele Turciei susține Libanul „împotriva politicilor agresive ale Israelului”

Președintele Turciei susține deschis Libanul împotriva agresiunilor Israelului și consideră că Benjamin Netanyahu vrea să extindă în toată zona conflictul din Gaza.

Turcia este solidară cu Libanul, a declarat miercuri, 26 iunie, președintele Tayyip Erdogan. El a spus asta pe fondul tensiunilor crescânde cu Israelul și a făcut apel la țările din regiune să sprijine, de asemenea, Beirutul, scrie Reuters.

Tensiunile transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah din Liban s-au intensificat în ultimele săptămâni, alimentând temerile legate de un război total Israel-Hezbollah. Bombardamentele de la granița de nord a Israelului au dus la evacuarea a zeci de mii de persoane din zonele de pe ambele părți ale frontierei.

Într-un discurs adresat parlamentarilor săi din Partidul AK, Erdogan a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu plănuia să extindă războiul din Gaza în regiune.

„Se pare că Israelul și-a îndreptat acum privirea spre Liban după ce a distrus și incendiat Gaza. Vedem că țările occidentale oferă sprijin Israelului în spatele scenei”, a declarat Erdogan.

„Planurile lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la o mare catastrofă”, a spus el, adăugând că sprijinul occidental pentru Israel a fost „jalnic”.

„Turcia este alături de poporul și statul frățesc al Libanului. Fac apel la alte țări din regiune să fie solidare cu Libanul”, a spus el.

Biroul lui Erdogan a declarat miercuri târziu, 26 iunie, că președintele a vorbit la telefon cu premierul libanez Najib Mikati și a repetat mesajul că Turcia este alături de Liban „împotriva politicilor agresive ale Israelului”.

„Președintele Erdogan a spus în cadrul convorbirii că agresiunea israeliană trebuie să fie oprită cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că guvernul turc vede un risc de extindere a conflictului, comentând totodată tensiunile dintre Israel și Hezbollah.

Când a fost întrebat despre amenințarea Hezbollah la adresa Ciprului, statul membru al UE aflat cel mai aproape de Liban, Fidan a cerut Ciprului să „stea departe” de conflict.

Turcia deținea rapoarte ale serviciilor de informații care arătau că Cipru a devenit o bază pentru zborurile militare și de recunoaștere ale „anumitor țări” deasupra Gazei, a declarat Fidan într-un interviu acordat televiziunii private Haberturk.

Cipru a declarat că nu este „implicat în niciun fel” în conflict. Cipru a făcut presiuni asupra partenerilor săi din UE pentru a oferi Libanului asistență financiară și a creat recent un coridor maritim pentru trimiterea de ajutor umanitar în Gaza.

Din cauza riscului unei escaladări în conflictul dintre Israel şi Hezbollahul pro-iranian, Germania şi-a îndemnat miercuri, 26 iunie, cetăţenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri