RĂSTURNARE DE SITUAȚIE ÎN CAZUL DOCTORATULUI LUI VICTOR PONTA: ÎCCJ ANULEAZĂ ORDINUL DE RETRAGERE A TITLULUI

Fostul premier Victor Ponta și-a recâștigat în instanță titlul de doctor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis anularea ordinului prin care acesta a fost retras. Sentința definitivă vine după ce aceeași instanță stabilise anterior că ordinul inițial era legal.

Victor Ponta a contestat pentru prima dată în 2022 ordinul nr. 4662/01.08.2016 al Ministerului Educației, prin care i s-a retras titlul de doctor. El a argumentat că decizia nu respecta o sentință a Curții Constituționale (CCR) care stabilea că anularea unei astfel de diplome poate avea loc doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Deciziile CCR pe această temă au fost criticate la momentul respectiv, cei care le considerau nedrepte subliniind că astfel Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) își pierdea din autoritate.

Prin decizia definitivă din 18 septembrie 2024, ÎCCJ a admis cererea de revizuire formulată de Victor Ponta, a casat parțial sentința recurată și a admis în parte cererea de chemare în judecată, anulând Ordinul Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4662/01.08.2016.

Titlul de doctor în drept al lui Victor Ponta fusese retras în august 2016 prin ordinul ministrului Educației de atunci, Mircea Dumitru, ca urmare a deciziei CNATDCU care a confirmat că fostul premier a plagiat în teza sa de doctorat. Ponta a deschis atunci două procese în instanță, cerând suspendarea și anularea ordinului, însă acțiunile sale au fost inițial respinse.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri