MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE LANSEAZĂ GHIDURI PENTRU ALEGĂTORII DIN STRĂINĂTATE

MAE a publicat ghiduri pentru alegătorii români din străinătate pentru alegerile din 2024.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat publicarea „Ghidului alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024” şi a „Ghidului alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

Termenul-limită până la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra ca alegător prin corespondenţă este 10 octombrie pentru alegerile prezidenţiale şi 17 octombrie pentru alegerile parlamentare.

Românii care vor să voteze prin corespondenţă pot găsi informaţiile necesare pe www.mae.ro, la secţiunile Alegeri pentru Preşedintele României (https://www.mae.ro/node/64180), respectiv Alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor (https://www.mae.ro/node/64181).

De notat că alegătorul îşi poate exercita dreptul de vot prin corespondenţă (prin intermediul serviciilor poştale) o singură dată, la fiecare scrutin, sub sancţiunea legii penale.

Poate vota prin corespondenţă cetăţeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reşedinţa legal stabilită în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Potrivit antena 3.ro, înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a următoarelor date: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință și adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență, la care s-au anexat copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Actele de identitate emise de autoritățile române trebuie să fie valabile la data exercitării dreptului de vot.

Sursa: Realitatea de Arges

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri